Fókuszban a magyar élelmiszergazdaság jövője
Biztonságos és jó minőségű magyar élelmiszerek kellenek a lakosságnak. Ehhez szükség van a feltételek biztosítására, mint például a folyamatos iparági kommunikáció, a változó, piaci igényekhez alkalmazkodó szabályozás vagy a fogyasztói edukáció – jelentette ki dr. Felkai Beáta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Zamat Fesztiválon, Debrecenben.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/supermarket-g72521511d_1920-300x173.jpg)
Megfelelő feltételek mellett a hazai élelmiszerek szinte teljesen kielégíthetik az igényeket (Fotó: Pixabay)
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet azokra az aktuális, globális szintű problémákra is, mely szerint a mezőgazdasági alapanyagok rendelkezésre állása alapvetően bizonytalan, a jelenlegi háborús helyzetben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagárak és emellett elszabadultak az energiaarák is. Ez nagyban befolyásolja a hazai élelmiszeripari szektort is. Kiemelte, Magyarországon az élelmiszeriparban javuló tendencia tapasztalható, magas minőségű élelmiszerek kaphatók és bőséges a termékkínálat is. Csaknem 4.500 milliárd forintos árbevétel mellett 35 százalékos az exportarány. Alkalmazkodni kell a megváltozott vásárlói szokásokhoz, mert a járvány alatt ezek átalakultak. Például egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás – tette hozzá.
Dr. Felkai Beáta megemlítette azt is, hogy a kormány a 2021 és 2027 közötti ciklusban a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Továbbá bejelentette, hogy várhatóan októberben elindul a Magyar Élelmiszerkönyv honlapja.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >