Fókuszban a magyar élelmiszergazdaság jövője
Biztonságos és jó minőségű magyar élelmiszerek kellenek a lakosságnak. Ehhez szükség van a feltételek biztosítására, mint például a folyamatos iparági kommunikáció, a változó, piaci igényekhez alkalmazkodó szabályozás vagy a fogyasztói edukáció – jelentette ki dr. Felkai Beáta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Zamat Fesztiválon, Debrecenben.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet azokra az aktuális, globális szintű problémákra is, mely szerint a mezőgazdasági alapanyagok rendelkezésre állása alapvetően bizonytalan, a jelenlegi háborús helyzetben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagárak és emellett elszabadultak az energiaarák is. Ez nagyban befolyásolja a hazai élelmiszeripari szektort is. Kiemelte, Magyarországon az élelmiszeriparban javuló tendencia tapasztalható, magas minőségű élelmiszerek kaphatók és bőséges a termékkínálat is. Csaknem 4.500 milliárd forintos árbevétel mellett 35 százalékos az exportarány. Alkalmazkodni kell a megváltozott vásárlói szokásokhoz, mert a járvány alatt ezek átalakultak. Például egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás – tette hozzá.
Dr. Felkai Beáta megemlítette azt is, hogy a kormány a 2021 és 2027 közötti ciklusban a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Továbbá bejelentette, hogy várhatóan októberben elindul a Magyar Élelmiszerkönyv honlapja.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Az online vásárlók többségének elege van a kiszámíthatatlanul érkező csomagokból
A DODO megbízásából készített friss Ipsos-kutatás alapján minden második megrendelővel…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >