Fókuszban a magyar élelmiszergazdaság jövője

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 16. 09:53

Biztonságos és jó minőségű magyar élelmiszerek kellenek a lakosságnak. Ehhez szükség van a feltételek biztosítására, mint például a folyamatos iparági kommunikáció, a változó, piaci igényekhez alkalmazkodó szabályozás vagy a fogyasztói edukáció – jelentette ki dr. Felkai Beáta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Zamat Fesztiválon, Debrecenben.

Megfelelő feltételek mellett a hazai élelmiszerek szinte teljesen kielégíthetik az igényeket (Fotó: Pixabay)

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet azokra az aktuális, globális szintű problémákra is, mely szerint a mezőgazdasági alapanyagok rendelkezésre állása alapvetően bizonytalan, a jelenlegi háborús helyzetben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagárak és emellett elszabadultak az energiaarák is. Ez nagyban befolyásolja a hazai élelmiszeripari szektort is. Kiemelte, Magyarországon az élelmiszeriparban javuló tendencia tapasztalható, magas minőségű élelmiszerek kaphatók és bőséges a termékkínálat is. Csaknem 4.500 milliárd forintos árbevétel mellett 35 százalékos az exportarány. Alkalmazkodni kell a megváltozott vásárlói szokásokhoz, mert a járvány alatt ezek átalakultak. Például egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás – tette hozzá.

Dr. Felkai Beáta megemlítette azt is, hogy a kormány a 2021 és 2027 közötti ciklusban a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Továbbá bejelentette, hogy várhatóan októberben elindul a Magyar Élelmiszerkönyv honlapja.

AM

Kapcsolódó cikkeink