Magazin: Fókuszban a babák kényelme és biztonsága

Szerző: Budai Klára Dátum: 2022. 05. 27. 06:03

A babaápolási piac cikkünkben megszólaló szereplői a szegmens kisebb erősödéséről adnak hírt, amihez nem annyira a felhasználás mértékének gyarapodása, sokkal inkább a születésszám emelkedése járult hozzá. A babák kényelmét és biztonságát szolgáló termékek erőteljesen a bizalomra építenek, azok a márkák, amelyek megfelelnek az egyre szigorodó elvárásoknak, fogyasztóik hosszú távú hűségére számíthatnak.

Szerző: Budai Klára

Tölgyesi Gréta, az Essity Hungary Kft. senior brand managere arról számol be, hogy bár a pelenkapiac 2021-ben növekedést mutatott, de a NielsenIQ adatai szerint ez mindösszesen 1,3%-ot tett ki, aminek nagy része akár a KSH által jelzett 0,7%-os születésszám-­növekedésnek is betudható. Így a valódi többlethasználat elenyésző.

Tölgyesi Gréta, Essity

Tölgyesi Gréta
senior brand manager
Essity Hungary

– A 7%-os értéknövekedést legfőképpen a pelenkákat is érintő áremelések, illetve a drágább kategóriák felé való eltolódás okozta, gondolok itt a bugyipelenka és a szuperprémium szegmensekre – jegyzi meg Tölgyesi Gréta. Elmondása szerint a Libero eladások is ezt a trendet tükrözik, jelentős növekedés volt megfigyelhető a bugyipelenkák és a szuperprémium minőséget képviselő Libero Touch eladásaik tekintetében, de a nadrágpelenka szegmensben is jelentősen piac felett teljesítettek.

Az értékesítési csatornák megoszlásával kapcsolatban azt tapasztalja, hogy a pelenkák több mint felét továbbra is a drogériákban vásárolják meg a szülők és 2021-ben ez a dominancia tovább erősödött, a drogériák minden szegmensben növelték piacrészüket.

Orgován Éva, Johnson

Orgován Éva
shopper activation
manager
Johnson & Johnson

Orgován Éva, a Johnson & Johnson Kft. shopper activation managere a teljes babaápolási kategóriára vonatkozóan ad tájékoztatást. A Nielsen adatai szerint értékben növekedés figyelhető meg, ami főként a drogéria csatorna erősödésének köszönhető. Ez a trend jellemző a Johnson’s márkára is. A hipermarketek esetén visszaesést tapasztal, amely meglátása szerint a 2020-ban jelentkező kimagasló keresletnövekedésnek köszönhető, amelyet az elmúlt évben nem tudott utolérni a csatorna.

– Az e-kiskereskedelmi csatornát – azokat a láncokat, amelyek rendelkeznek offline (hagyományos) és online eladással is – vizsgálva elmondható, hogy a 2021-es évben csupán csekély mértékű növekedés történt, amely azzal magyarázható, hogy az ezt megelőző évben az online forgalom robbanásszerűen növekedett a pandémia okozta vásárlási szokások változása miatt – jegyezte meg Orgován Éva.

Legerősebb a drogéria, erősödik az online

Krisztián Ágnes, Reckitt Benckiser

Krisztián Ágnes
junior brand manager
Reckitt Benckiser

Krisztián Ágnes, a Reckitt Benckiser Kft. junior brand managere szintén a Nielsen adataira hivatkozva a babamosószerek eredményeibe nyújt betekintést. Elmondja, hogy 2021-ben az eladások értékben jelentősen, 29%-kal csökkentek az előző évhez képest, ami véleménye szerint az egyik legnagyobb versenyző, kifejezetten babamosógél megszűnésének tudható be. Ezzel szemben a sensitive kategória 19%-os növekedést mutatott eladási értékben az előző évhez viszonyítva.

– A babamosószerek csoportja még mindig egy kisebb, kevesebb szereplőből álló kategória, viszont elmondható, hogy egyre több hazai versenytárs jelenik meg a piacon, ugyanis a hazai vásárlók is egyre tudatosabbak a témában, és növekszik a kereslet a bőrbarát, illatanyagmentes és hipoallergén mosószerek iránt, ami a sensitive kategória eredményein is meglátszik. A prémium babamosószerek iránti igényt az is bizonyítja, hogy a Lovela Baby 2021-ben az előző évhez képest 217%-kal növelte eladási értékét, ami nem tartalmazza az e-kereskedelmi csatornák eredményeit. Tavaly 3461 bps-szal növeltük piaci részesedésünket a babamosás kategóriában, ami egyelőre még nem jelent piac-­vezetői helyet, viszont nagyon közel állunk hozzá – nyilatkozza Krisztián Ágnes.

Varga Martin, Prezentex

Varga Martin
kereskedelmi vezető
Prezentex

Varga Martintól, a Prezentex Kft. kereskedelmi vezetőjétől megtudjuk, hogy a cégük által forgalmazott moltex pelenkamárkának egyértelműen sikeréve volt a 2021-es év.

– Közel dupláztuk a 2020-as év eredményeit, ami egyedülálló a kategóriában. A korábban már jól mutatkozó átrendeződés az online terek felé tovább erősödött, illetve tovább stabilizálódott. Online eredményesebb a kommunikáció, nagyobb tér áll rendelkezésre a tulajdonságok és árak összevetésére, így úgy gondoljuk, a babaápolási kategória nagyon jól érzi magát az online világban – emeli ki a szakember.

A biztonságérzet elsődleges szempont

Az egyre jobban informált és tudatos vásárlók számára nem feltétlenül az ár az elsődleges szempont babatermékek vásárlása esetén. Sokkal fontosabbak a termék tulajdonságai, összetevői.

– Ebben a kategóriában lényeges, hogy lehetőséget biztosítsunk a fogyasztóknak a kipróbálásra, hogy a gyakorlatban is megismerhessék a terméket, emellett a megfelelő edukációra is nagy hangsúlyt fektetünk. A Lovela Baby termékeit minden friss édesanyának lehetősége van kipróbálni, hiszen több ingyenesen átvehető várandós csomagban is megtalálhatóak vagyunk. További garancia termékeink megbízhatóságára, hogy a Magyar Védőnők Egyesületének ajánlásával rendelkezünk, ezáltal logójuk megtalálható a teljes termékportfóliónkon. Mivel a csecsemők és a kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, így sokkal gyorsabban felszív minden anyagot, amivel érintkezik. Ennek következtében a babápolási kategória esetében a leghangsúlyosabb szempont még mindig az, hogy minél kíméletesebb legyen az összetevők listája – hívja fel a figyelmet Krisztián Ágnes.

A Reckitt Benckiser Kft. junior brand managere szerint szintén jelentős szempont a környezettudatosság, ami a csomagolóanyagok használata, a gyártástechnológia, illetve, ami talán a leghangsúlyosabb, a környezetbarát összetevők terén is megmutatkozik.

Varga Martin úgy látja, ebben a szegmensben a minőség és a biztonságérzet nyújtása a kulcsterületek a gyártók számára. A környezetvédelmi törekvések szintén jelentős trendként jelennek meg a teljes piacon, és cégüknél is vezető irányelvnek számítanak a kezdetek óta.

– Azt tapasztaljuk, hogy a stabil, hosszantartó piaci ár éppen olyan fontos, mint az időszakos árkedvezmények. A COVID tovább erősítette a márkahűséget, ha egy termék bevált és teljesítette a felé támasztott elvárásokat, akkor még erősebben vésődik be a felhasználók életébe – mondja a Prezentex Kft. kereskedelmi vezetője.

Tölgyesi Gréta is megerősíti, hogy a legfontosabb irány az innovációk tekintetében a minél környezetkímélőbb megoldások fejlesztése és bevezetése.

– A gyártók felelőssége, hogy a piacra dobott termékek minél kevesebb terhet rójanak környezetünkre. Mint minden kategóriában, a pelenkák esetében sem megy ez egyik napról a másikra, de rendkívül fontos ezt prioritásként kezelni minden tekintetben, főként a termékfejlesztések során – avat be az Essity Hungary Kft. senior brand managere.

A természetes összetevők meglétére irányuló trendet Orgován Éva is fontosnak tartja megemlíteni, erre a területre vállalatuk is kiemelt hangsúlyt fektet, amit az is jelez, hogy a Johnson’s portfóliójában szereplő összes termékük több mint 90%-ban természetes összetevőket tartalmaz.

– A környezettudatosság egyre erősödő elvárásának megfelelve vállalatunk fontossági sorrendet alakított ki, és az előállítási folyamatok során olyan összetevők kerülnek a termékekbe, amelyek nem károsak a vízi életre és az ökoszisztémára. Fenntarthatósági küldetésünk, hogy részt vegyünk olyan programokban, amelyekkel segítünk megvédeni a környezetünket a jövő generációjának. Ilyen például az a helyi szintű változás is, hogy 2021-ben a legtöbb pumpás termékünk kupakos záródású csomagolásra váltott, ezzel is csökkentve a műanyag-felhasználást – informálja lapunkat a Johnson & Johnson Kft. shopper activation managere.

Az új trendeket vizsgálva azt állapítja meg, hogy a fenntartható termékcsomagolások jelenléte tovább fog bővülni a piacon.

A COVID tovább erősítette a márkahűséget ezen a piacon is

Trendeket követő innovációk

Az Essity Hungary Kft. Libero Touch nadrág- és bugyipelenkái kimagasló minőségük révén folyamatosan növekednek 2020-as bevezetésük óta.

– Nyugati mintára – kényelmes használatuknak köszönhetően – hazánkban is egyre nagyobb teret nyernek a bugyipelenkák, ami a Libero eladásokban is visszaköszön. A nagyobb kiszerelésű termékek szintén preferáltak a kisebbekhez képest, különösen online vásárlások során – fejti ki Tölgyesi Gréta.

A Reckitt Benckiser Kft. legnépszerűbb kiszerelése az 1,45 l hipoallergén folyékony mosószer, ami a disztribúciónak is köszönhető. E-kereskedelemben sikeresebbek a nagyobb kiszerelések, a 2,9 l-es, illetve akár a 4,5 l-es folyékony mosószereik is.

– Az idei évre bevezettük a nagyobb kiszerelésű, 23 db-os Lovela Baby hipoallergén mosókapszulákat, hiszen a teljes mosás kategóriában megfigyelhető a trend, miszerint a kapszula formátum évről évre nő. Emellett hipoallergén, kifejezetten a baba-mosókapszulák terén jelenleg alacsony a kínálat, viszont a kereslet egyre inkább nő a kényelmesebb megoldások iránt, aminek szeretnénk eleget tenni – tudjuk meg Krisztián Ágnestől.

Bevezetése óta töretlen sikert arat a Johnson & Johnson Kft. Johnson’s Bedtime™ termékcsaládja, amely nyugtató NaturalCalm™ illatot tartalmaz, ami segít a babának megnyugodni lefekvés előtt.

– Szinte minden babánál előfordul, hogy nehézsége van az alvással. Ez a termékcsalád alkalmazható a klinikailag bizonyított 3-lépéses Bedtime™ rutinunk részeként, amely a meleg fürdőből, a gyengéd masszázsból és a csendes tevékenységből áll. Ezenkívül kiemelendő a klinikailag bizonyítottan újszülöttek érzékeny bőréhez fejlesztett Johnson’s CottonTouch™ termékcsaládunk, amely valódi gyapottal készül és kiegyensúlyozott pH-értékű. A babafürdető és babaápoló könnyen leöblíthető, és nem hagy nyomot maga után, míg a gyermekgyógyászok által tesztelt babaolaj gyorsan felszívódik – sorolja termékeiket és azok előnyeit Orgován Éva.

A Prezentex Kft. moltex márkájával a hosszantartó bizalomra épít.

– Elkezdtük bevezetni a havi csomagokat, melyek nagyon jó eredményeket mutatnak. Ebben az irányban képzeljük el a további építkezést is – fogalmazza Varga Martin, aki azt is elárulja, hogy cégüknél folyamatosan dolgoznak az új innovációkon, azonban nem csupán új termékek bevezetése a céljuk, a már a családban szereplő termékeket is folyamatosan tökéletesítik a rendelkezésre álló új technológiák és tudás birtokában. //

 

A drogériák továbbra is uralják a babaápolási termékek piacát

A NielsenIQ által felmért négy babaápolási kategória – pelenka, babatörlőkendő, babahintőpor és babaolaj – összességében 6%-os értékbeli növekedést mutatott a 2021. január – 2021. decemberi időszak során az előző évhez viszonyítva. Ezekre a termékekre együttesen 33 milliárd forintot költöttünk a 2021-es teljes év során.

NielsenIQ logo

Major Annamária, NielsenIQ

Vendégszerző:
Major Annamária
client consultant
NielsenIQ

Pelenka

A babaápolási termékek között a legnagyobb kategória a pelenka, a tavaly január–decemberi értékbeli eladása meghaladta a 24 milliárd forintot. Ez 7%-os növekedést jelent az ezt megelőző 12 hónaphoz képest. A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint 2021-ben mintegy 373 millió darab pelenkát vásároltak a magyar fogyasztók, ami 1%-kal több, mint 2020-ban.

Pelenkáért leginkább drogériába járunk, sőt, a piac egyre koncentráltabb: a csatorna súlya 4%ponttal emelkedett, és így a kategória teljes értékesítésének 57%-át bonyolítja.

A gyártói márkák dominálnak, az értékbeli forgalom 63%-át hasítják ki. A mennyiségi eladásból 55%-ot tesznek ki ezek a termékek.

Babatörlőkendő

A babaápolási kategóriák közül az értékbeli ranglista második helyén álló babatörlőkendő eladása meghaladta a 8 milliárd forintot 2021. január–december között. Az ezt megelőző 12 hónaphoz viszonyítva ez 5%-os forgalombővülést jelent. A pelenkához hasonlóan mennyiségben kisebb fokú a növekedés egyik évről a másikra, közel 3%-os.

A vizsgált 12 hónapban a fogyasztók leginkább a gyártói márkás termékeket vásárolták, értékbeli piaci részesedésük ugyanis 57%-os. A növekedés mértéke is a gyártói márkás termékek esetében nagyobb, hiszen értékben 14%-os növekedés figyelhető meg, míg a saját márkás termékek esetében 4%-os csökkenés történt.

Az illatosított babatörlőkendő 2021-es év forintban mért forgalma a korábbi évvel összevetve 22%-kal emelkedett, és mennyiségben is 18%-kal nőtt az eladása. Értékbeli piacrésze 6%ponttal gyarapodott, így a forgalom 46%-át teszi ki.

Babahintőpor

A négy vizsgált kategória közül a babahintőpor piaca egyedüliként mutatott mennyiségbeli csökkenést az időszakok között. Az eladott mennyiség 2%-kal csökkent, így 131 ezer kilogramm hintőpor került a kosarakba. A kategória 2021 során 415 milliós forgalmat ért el, így az előző 12 hónaphoz képest 3%-os értékbeli fejlődést mutatott.

E kategória esetében is a drogériákban koncentrálódik az értékben mért forgalom. Ez a csatorna az értékben mért forgalom 45%-át bonyolítja. A legnagyobb, 28%-os értékbeli bővülést az 401–2500 négyzetméteres szegmensben regisztráltuk, amely így is csak a forgalom egytizedét adja.

Nőnek a saját márkák: értékben közel 9%-kal emelkedett az eladásuk az előző teljes évhez képest. Azonban továbbra is a gyártói márkák uralják a piacot, mivel ők adják az értékbeli forgalom 86%-át.

Babaolaj

A babaápolás termékkategóriái közül a babaolaj generálja a legkisebb forgalmat, piaca kevesebb mint 265 millió forintot ölel fel. Értékben 9, volumenben pedig 5%-kal nőtt az eladás 2020. január–decemberhez viszonyítva.

Itt is a piac koncentrálódása figyelhető meg: a fenti összeg meghatározó hányada, 62%-a a drogériákban került a kasszákba, ami 12%-os növekedést jelent a csatorna részesedésében.

Kifejezetten erős a gyártói márkás babaolajok szerepe: tavaly 89%-ot vittek el a kategória forintban mért forgalmából. A forgalomnövekedés mértékében viszont a saját márkák állnak elől: értékben 18, mennyiségben 13%-kal tudtak nőni az előző év azonos időszakához képest. //

Kapcsolódó cikkeink