Fokozottabb importellenőrzést sürget a Hangya

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 21. 12:01

A Hangya Együttműködés álláspontja szerint az élelmiszerek területén indokolt az importáruk fokozott ellenőrzése az unió intézményrendszerén keresztüli riasztáson túlmenően is, a fogyasztói biztonság és a hazai termelők védelme érdekében.
A Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Hangya Együttműködése (Hangya Együttműködés) közleményében üdvözölte a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) az európai gyors riasztási rendszer (RASFF) információin alapuló élelmiszerbiztonsági intézkedéseit a dioxinnal esetlegesen szennyezett termékek behozatalának kiszűrésére, megakadályozására.

A szervezet emlékeztet: a vidékfejlesztési tárca a magyar termelők és termelői szervezetek régi igényének tesz eleget, amikor az egyenlő elbánás elvét alkalmazza a hazai és importált termékekre egyaránt, a fogyasztók biztonsága érdekében.

A Hangya véleménye szerint a magyar termelés és a termelők folyamatos hatósági ellenőrzési rendszere eddig is garanciát adott a Magyarországon előállított élelmiszerek biztonságosságára, ugyanakkor a szigorú követelményrendszer nem mindig érvényesült az országba behozott termékek esetében.

Az uniós tagországokból érkező élelmiszerek gyakran a fogyasztókat megtévesztő módon “magyar minőség” jelzéssel jelennek meg egyes élelmiszerláncok üzleteiben – mutatnak rá. Hozzáteszik: fokozott kockázatot jelentenek az unión kívüli alapanyagból, esetenként unióban “honosított” termékek is.

A szervezet jelezte: támogatja és javasolja a kontroll kiterjesztését a német hatósági vizsgálatokkal összhangban a baromfi és szarvasmarha termékekre is.

Magyarország soros uniós elnökségének tükrében ugyanakkor megfontolandó az uniós szintű vizsgálat megindítása is , hiszen a mostani szennyezés kísértetiesen hasonló az 1999-es dioxinbotrányhoz, és ez arra utal, hogy az eddig megtett intézkedések nem voltak elégségesek – közli a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink