Fogytán a hazai fokhagyma
Szakértők szerint fokhagymából az aszály miatt mintegy 15-20 százalékkal kevesebb termett 2015-ben, mint egy évvel korábban, mert ezt a növényt is lényegében öntözés nélkül termelik Makó környékén. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által elemzett budapesti fogyasztói piacokon a belföldi fokhagyma kilónkénti ára emelkedett, 980–1130 forint között alakult 2016 első hét hetében. A megfigyelt üzletláncokban a magyarországi fokhagymát 13 százalékkal kínálták magasabb áron (1460 forint), mint egy éve, miközben a kínai importtermék átlagára 25 százalékkal, 1206 forintra emelkedett a vizsgált időszakban.
A magyarországi fokhagymatermesztés legjelentősebb körzete Makó és környéke. Magyarországon 2000-ben még 13 ezer tonna fokhagyma termett, ehhez képest a KSH adatai szerint 2014-ben 950 hektáron 7,2 ezer tonna és, ha igaz a szakértői becslés, akkor a tavalyi termés olyan hatezer tonna körüli.
A Budapesti Nagybani Piacon a 2015-ben betakarított belföldi fokhagyma kilónkénti termelői ára 23 százalékkal volt magasabb (744 forint) 2015 22–52. hetében, mint egy évvel korábban. A fokhagyma ára 27 százalékkal (1022 forint) haladta meg 2016 1–7. hetében 2015 azonos időszakának átlagárát. Az év első hónapjaiban jelen volt a kínai versenytárs is, a belföldi terméknél alacsonyabb nagykereskedelmi áron (604 forint).
Magyarország frissfokhagyma-külkereskedelmi egyenlege negatív volt az elmúlt évtizedben. Az egyenleg javult 2015 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest, mivel a behozatal három százalékkal, 662 tonnára csökkent, ugyanakkor a kivitel 81 százalékkal, 623 tonnára emelkedett. Hollandiából érkezett az import közel 70 százaléka, a spanyolországi beszállítás 27 százalékkal, 21 tonnára esett. A fokhagyma kivitele elsősorban Románia felé irányult (224 tonna).
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta projektjének 2015. októberi tesztje alapján megállapítást nyert, hogy a magyar fokhagyma rendkívül jó minőségű, és biztonságos is. A Nébih laboratóriumaiban 300 növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek, ezenfelül mértek nehézfémtartalmat, valamint mikotoxin-szennyezettséget is. Élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi fokhagyma makulátlannak bizonyult.
A fokhagyma biznisz tágabb összefüggéseit is feltárva az AKI tanulmánya emlékeztet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adataira, melyek szerint az Európai Unióban évente 38–40 ezer hektáron 280–290 ezer tonna fokhagymát termelnek. Az EU–28 tagországai közül a legtöbb fokhagymát évek óta Spanyolország bocsátja ki (2014-ben: 177 ezer tonna). Spanyolország 19 százalékkal, 137 ezer tonnára növelte kivitelét 2015 első tizenegy hónapjában, amelyből 91,1 ezer tonna a közösség piacán talált gazdára.
Az EU belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország (93,5 ezer tonna), valamint Hollandia (26,2 ezer tonna) értékesített 2014-ben. A vezető frissfokhagyma-importőrök Olaszország (25,4 ezer tonna), Németország (19,5 ezer tonna) és Franciaország (18,7 ezer tonna) voltak. A Statistik Austria adatai szerint Ausztriában a fokhagyma termőterülete enyhén nőtt, a termés az előző évihez hasonlóan 900 tonna körül alakult 2015-ben.
Az unió elsősorban Kínából és Argentínából importál fokhagymát. Az import mennyiségét kvóta szabályozza, ezen belül a vámszint 9,6 százalék. Az Európai Bizottság 628/2014-es rendelete értelmében a 2015/2016. gazdasági évben (június–május) a kínai termék éves importkvótája 46,07 ezer tonna. Az Argentínából származó termékekre 19,14 ezer tonna maradt. Az ún. egyéb országok kvótája összesen 6,02 ezer tonna.
Az EU–28 frissfokhagyma-külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív, ugyanakkor 2015 első tizenegy hónapjában pozitívra változott, mivel a behozatal 5 százalékkal, 48,5 ezer tonnára, a kivitel (elsősorban Brazíliába, Marokkóba és az USA-ba) 53 százalékkal, 49,2 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest.
A közösség 42,09 ezer tonna fokhagymát importált Kínából 2015 első tizenegy hónapjában, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Argentínából 38 százalékkal kevesebb (4 ezer tonna) fokhagyma érkezett a megfigyelt időszakban. Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről vezetett nyilvántartásában szerepel a Kínában termelt fehér fokhagymafajta, a Jinxiang Da Suan, annak ellenére, hogy nem uniós termékről van szó.
A fokhagyma vásárlásakor érdemes nagyobb figyelmet fordítani a címkézésre az áru származását illetően, mivel a közelmúltban előfordult, hogy kínai fokhagymát kínáltak „makóinak tűnő jelmezben”. Vásárláskor könnyen felismerhető a magyar fokhagyma, hiszen azon jól látható a gyökér maradványa, szemben a kínaival, amelyen nincs rajta a gyökérmaradvány, vagy homorúra ki van vágva a gyökerének a helye. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Felélénkült a burgonya exportpiaca
A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >