Fogyatékosság-barát munkahely elismerést nyert el a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 08. 13:00

Fogyatékosság-barát munkahely díjat kapott a Tesco a fogyatékosok és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában és toborzásában végzett folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően. Az áruházlánc 2004 óta foglalkoztat fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű alkalmazottakat. Befogadó Közösség programja keretében jelenleg már közel 1200 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik áruházaiban.

A Fogyatékosság-barát munkahely elismerést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja azoknak a munkáltatóknak, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. A díj célja, hogy az álláskereső fogyatékkal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását elősegítse.

Az elismerés megszerzését követően a munkáltató jogosulttá válik a Fogyatékosság-barát munkahely logó használatára, amely egyrészről közvetíti róla, hogy nyitott a fogyatékkal élők foglalkoztatására, másrészről pedig jelzés értékű mindazon fogyatékkal élő álláskeresők felé, akik eddig sok esetben meg sem próbáltak jelentkezni álláshirdetésekre, mert nem tudtak arról, hogy számítanak rájuk munkavállalóként.

A pályázatban vállalt egyik fontos fejlesztés egy olyan egyedülálló belső képzési anyag létrehozása, amely a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű munkatársak helyzetének megismerését és elfogadását még jobban elősegíti a vállalatnál.

A Tesco 2004 óta foglalkoztat fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű alkalmazottakat.

Vállalati felelősségvállalási stratégiájával összhangban 2010 márciusában életre hívta a Befogadó Közösség programot, melynek célja, hogy a megváltozott munkaképességű, valamint látás-, hallássérült, értelmi fogyatékos vagy mozgáskorlátozott személyek számára is lehetőséget teremtsen a munkavégzésre és ezzel a teljesebb életre. A program keretében az áruházlánc jelenleg már közel 1200 megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos alkalmazottat foglalkoztat.

A Tesco a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában több alapítvánnyal is együttműködik (többek között a Salva Vita Alapítvánnyal, vagy a több alapítványt is tömörítő 4M –Megoldás Munkáltatóknak és Megváltozott Munkaképességű Munkavállalóknak- programmal, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével, és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével), melyek segítséget nyújtanak a pályázó képességeihez és elképzeléseihez leginkább illő munkakör megtalálásában. Ennek érdekében a vállalat olyan új feladatköröket is létrehozott, mint például a lejáratiidő-kontroller, de árufeltöltő, pénztáros, vagy akár osztályvezetői munkakörben is dolgoznak az áruházakban megváltozott munkaképességű kollégák, akik valóban hasznos munkát végeznek és a szervezet teljes értékű tagjai.

Kapcsolódó cikkeink