Fogyasztói csoportokat bírságolt a GVH

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 18. 12:10

Hatmillió forintra bírságolt három fogyasztói csoportot a GVH
A hatóság szerint a vállalkozások hirdetéseikben nem, vagy nem egyértelműen adtak információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól, és ezzel megtévesztették a fogyasztókat. Januártól már nem lehet fogyasztói csoportokat alapítani, de a régiek még működhetnek.

Összesen hatmillió forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három, fogyasztói csoportokat szervező vállalkozást a fogyasztók megtévesztő tájékoztatása miatt – közölte a GVH szerdán. A versenyhivatal a Creditswiss Kft.-t 5 millió forintra, az Optimum Holding Kft.-t 808 ezer forintra bírságolta, a két vállalkozásnak szolgáltató Kalomuna Credit Kft.-t pedig a két eljárásban összesen 155 ezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH mindhárom vállalkozás esetében megállapította, hogy hirdetéseikben nem, vagy nem egyértelműen adtak információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól, és ezzel megtévesztették a fogyasztókat.

A fogyasztói csoportokra több mint tíz éve vadászik az állam több fogyasztóvédő intézménye, mert hitelezéshez nagyon hasonló termékekkel csábítják az érdeklődőket, miközben valójában egy sorsolásos rendszerű fogyasztói közösségről van szó. A megtévesztés miatt a Gazdasági Versenyhivatal többmilliós büntetést is kiszabott már. Januártól már nem lehet ilyen fogyasztói csoportokat alapítani, de a régiek még működhetnek – írja az [origo].

Kapcsolódó cikkeink