Fogyás után is többel laknak jól

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 13. 10:03

A jelentős túlsúllyal küszködőknek még sikeres fogyókúra után is többet kell enniük a jóllakottság érzetének eléréséhez, mert a zsírban gazdag étrend maradandó károsodást idézett elő a gyomrukban – idézi a Journal of Obesity szakfolyóiratot a betegszoba.hu.

Fogyas utan is tobbel laknak jol

A tanulmány szerint a teltségérzetet közvetítő gyomoridegek véglegesen érzéketlenné válnak a hosszú ideig folytatott zsírdús étrend hatására. Az eredmények alapján a túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a leptin nevű hormon működését is, ami megváltoztatja a gyomoridegek érzékenységét, így hatással van a bevitt tápanyag mennyiségére. „Ez a két folyamat együttesen oda vezet, hogy az elhízott embereknek többet kell enniük a teltségérzet eléréséhez, ami tovább növeli a testsúlyukat. A gyomor ideghálózatának válasza normális étrend esetén sem normalizálódik. Ez azt jelenti, hogy többet kell enni ugyanazon teltségérzethez, amit egy egészséges egyén tapasztal” – foglalta össze a kutatást vezető Amanda Page professzor, az Adelaide-i Egyetem kutatója. A kísérlethez egereket fogtak különböző étrendre. Az egyik csoport tagjai alacsony kalóriatartalmú diétán voltak 7 százalék zsírral, míg a másikéi magas kalóriatartalmún 60 százalék zsírral. A 12 hét után normális étrendre visszaállított egerek fogytak ugyan, de ételigényük növekedett, és az éhségérzethez kapcsolódó idegrendszeri működésük megváltozott.

A tudósok régóta próbálnak rájönni, hogy miért olyan nehéz megtartani a fogyás révén elért alakot. „Ezek a következtetések nagyon fontosak a súlytartással küzdők számára. Becslések szerint csupán a lakosság 5 százaléka képes alakjának megőrzésére. A legtöbben sajnos két éven belül még a korábbinál is több súlyt szednek fel” – magyarázta az ausztrál szakértő.

Kapcsolódó cikkeink