Magazin: FMCG-márkák és a sport – márkaépítés és küldetés (3. rész)

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 06. 28. 07:16

Egy jól kiválasztott sportág, esemény vagy sportoló rendkívül hatásosan képes egy adott márkát erősíteni, hiszen a sport a legtöbb ember számára nem csupán testmozgás, de gondolkodásmód, értékrend és motivációs forrás is. Mindezeket felismerve egyre több cég használja ki a sportban rejlő brandépítési lehetőségeket. Sorozatunk harmadik részében a Monster Energy, a Szentkirályi Magyarország és a Scitec Nutrition osztotta meg velünk, hogyan lehet márkát építeni a sportszponzoráció eszközeivel.

A Szentkirályi Magyarország elkötelezett támogatója a magyar sportnak: 2016-ban indított utánpótlásképzése, a Szentkirályi Tehetségprogram támogatást biztosít a sportolók számára, akik azt sporteszközre, edzőtáborra, vagy akár egy verseny nevezési díjára fordíthatják – mondja van der Wildt Nikolett, a cég marketingigazgatója.

Az élsportolók mellett a Szentkirályi tömegsport-rendezvényeket is támogat, s miközben az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet, erősíti a márka iránti elköteleződést vásárlóiban. A Szentkirályi 2016 óta a Vivicittá városvédő futás hivatalos ásványvize is.

– A sportolás és az egészségmegőrzés támogatása mellett a társadalmi felelősségvállalás is fontos szerepet tölt be vállalatunk stratégiájában. 2018-ban a Vivicittához kapcsolódóan jótékonysági programot indítottunk, amelynek köszönhetően másfél millió forintot tudtunk adományozni a Szentkirályi Általános Iskolának. Az intézmény az összegből tornapályát épített. Idén futónagyköveteink közreműködésével összesen kétmillió forinttal támogattuk a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt, a Dévény Anna Alapítványt és a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt. Egy több tízezer futót megmozgató verseny tökéletes alkalom arra, hogy példát mutassunk és maximálisan támogassuk az egészséges életmódot, a sportos életvitelt – tette hozzá a marketingigazgató.

Sportolókat képeznek

A Monster Energy is nagy hangsúlyt helyez sportolók támogatására: az egyik ilyen kezdeményezésük a Monster Army, amelynek keretében a következő generáció profi atlétáit képzik.

– Minden fiatal arról álmodik, hogy olyan életet élhet, mint egy hivatásos extrém sportoló. Mi tudjuk, hogy ahhoz, hogy ez az álom valóra tudjon válni, támogatásra, bátorításra van szükség. Ez a marketingstratégia cégünk alappillére, és az elmúlt évek robbanásszerű növekedése és piacrészhódítása minket igazol – avat be a cég gondolkodásmódjába Fehér Alexandra, a Monster közép-európai marketingigazgatója.

A cég számára kiemelkedően fontos, hogy szponzoráltjaik tükrözzék a márka által képviselt értékeket. A Monster nem csapatsportokban vesz részt: a márka egyfajta önmegvalósítást szimbolizál, így a cég az egyéniségeket részesíti előnyben. „Büszkék vagyunk rá, hogy évek óta olyan sportolókkal dolgozhatunk együtt, mint Lewis Hamilton, Connor McGregor vagy Tiger Woods. Ők mind a sport fenegyerekei és kitűnően képviselik a márkánkat” – teszi hozzá Fehér Alexandra.

Sportolókkal, sportolóknak

Európa egyik vezető étrend-kiegészítőket gyártó cége, a Scitec Nutrition több mint két évtizede szponzorál sportolókat, csapatokat. Ezenfelül öt éve a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos táplálékkiegészítő-beszállítója, három éve a Győri Audi ETO kézilabdacsapatának kiemelt szponzora, 2018 óta pedig a Magyar Birkózó Válogatott is a Scitec termékeit fogyasztja.

– A Scitec elkötelezett szponzora különböző sportversenyeknek is: a Scitec Raw fekvenyomó és felhúzó versenyeknek, a Scitec Open nemzetközi úszóversenyeknek és a Scitec Superbody testépítő amatőr bajnokságnak. Emellett már nyolcadik éve rendezzük meg Siófokon az erősportok fesztiválját, a Scitec Muscle Beachet – sorolja Schuster Roland senior brand manager a cég szponzorációs tevékenységeit.

Ám a Scitec ennél is tovább ment: 2018-ban megalapította a Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézetet, amelynek célja a sportteljesítmény fokozása tudományosan, személyre szabott étrenddel és sport-táplálékkiegészítőkkel.

– A Magyar Olimpiai Csapat hivatalos táplálkozási tanácsadójaként Hosszú Katinka és Baji Balázs mellett a Scitec száznál is több olimpikon felkészülését segíti a tokiói olimpiára. A Scitec Nutrition különleges helyzetben van a sportszponzoráció tekintetében, hiszen fogyasztóink jelentős részét sportolók teszik ki. Sportszponzorációinkkal maximálisan támogatjuk a márkaépítést, hiszen ügyfeleink az egészséges életmód népszerűsítését azonnal hozzá tudják kapcsolni termékeinkhez. Másrészt a márka arcai, az ún. endorserek kiemelkedően eredményesek a fitnesz és a testépítés világában, s szó szerint testüket adják a termékekhez, ami kiemelkedően hatékony a márkaépítés szempontjából – teszi hozzá Schuster Roland.

Gyarmati Orsolya

Kapcsolódó cikkeink