FM: még nem érkezett a csabai kolbász előállítására vonatkozó változtatási kérelem
A Földművelésügyi Minisztériumba (FM) eddig nem érkezett a csabai kolbász előállításával kapcsolatban jogszabály-változtatási kérelem – közölte a tárca az MTI érdeklődésére szerdán.
A csabai Kolbászklub elnöke, Hégely Sándor korábban sajtóhírek szerint azt mondta: szerintük a Magyar Élelmiszerkönyvben a hivatalos csabai kolbász leírása egyáltalán nem autentikus, mert egy igazi csabai kolbászban nincs tartósítószer, és nem műbélbe töltik. Az nlcafe.hu szerint a Kolbászklub elhatározta, hogy megváltoztatja ezt az áldatlan állapotot és kijárja a jogszabály-módosítást, hogy legyen egy „csabai jellegű”, „csabai” és egy „csabai prémium” kolbász is.
Az FM közölte: az eredetvédett termékek gyártását nem tagállami, hanem uniós szinten szabályozzák. A Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász – oltalom alatt álló földrajzi jelzéses (OFJ) – eredetvédelmét a Csabahús Kft. és a Gyulai Húskombinát Zrt. termelői csoportosulás kérelmezte. A kérelem közzététele a termékleírással az EU hivatalos lapjában 2009. október 16-án történt meg azzal a felhívással, hogy a közzétételtől számítva 6 hónapon belül bárki kifogással élhet. Mivel kifogás nem érkezett, a Bizottság bejegyezte a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász OFJ-t 2010. június 18-án.
Közölték: az EU-s eredetvédelem célja, hogy a jó minőségű, hagyományos termékek fennmaradását biztosítsa, és ne legyen lehetősége a gyenge minőségű összetevőket, kétes gyártási technológiát alkalmazóknak a védett névvel való visszaélésre. Ezért a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) védett neveket csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított alapanyag, sertésfajta, technológiai, minőségi, érzékszervi és mikrobiológiai követelményeknek.
Mint írták nem használhatók a védett névre utaló egyéb megnevezések sem, így például a Csabai vékonykolbász, vagy a Kolbászklub elnöke által javasolt „csabai jellegű, csabai és csabai prémium kolbász”. Ezek ugyanis az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, így használatuk tilos.
Hatósági feladat az eredetvédett termékek ellenőrzése a gyártástól a forgalmazásig. A hatósági ellenőrzéshez az alapanyagok kémiai és mikrobiológiai, és a késztermék érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata is hozzátartozik. Az előállító kötelessége, hogy az előállítási tevékenység megkezdése előtt 15 nappal bejelentse a hatóságnak ez irányú kérelmét. Az uniós rendszer működik, a tagállamok már sok száz terméket jegyeztettek be, kialakult a jogszabályi környezet. Az eredetvédett termékeket, azok ellenőrzését a meglévő uniós kereteken belül kell erősíteni és nem szükséges újabb szakmai szervezeteket erre a célra létrehozni. Védjegy eredetvédett terméknévre nem jegyeztethető be – közölte az FM.
Az, hogy a nagyüzemekben előállított Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) bár jó, de a kistermelőké biztosan jobb, megalapozatlan, tényszerűen nem alátámasztható megállapítás – közölte a minisztérium.
A termék előállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része. A termékleírás bármely részére, így a területre vonatkozó is módosítható. A tárca szerint ellentmondásos, hogy miközben kifogásolják a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) Békéscsabán kívüli (gyulai) gyártásának lehetőségét, ugyanakkor javasolják, hogy a Csabait ne csak Békéscsabán lehessen készíteni, hanem a környező településeken Békésen, Szarvason, Tótkomlóson vagy Mezőberényben is.
Az eredetvédett termékek termékleírásban meghatározott módon történő gyártásával, a védett név használatával a lehatárolt területen előállítást végző bármely gyártó élhet, üzemmérettől függetlenül – tájékoztatott a minisztérium. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Nébih: jelölési hibákat találtak a májkrémek vizsgálatán
Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Ismét változás előtt a Magyar Élelmiszerkönyv
Az elmúlt néhány év viszontagsága felhívta a figyelmet az élelmezésbiztonságra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >