FM: még nem érkezett a csabai kolbász előállítására vonatkozó változtatási kérelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 26. 11:05

A Földművelésügyi Minisztériumba (FM) eddig nem érkezett a csabai kolbász előállításával kapcsolatban jogszabály-változtatási kérelem – közölte a tárca az MTI érdeklődésére szerdán.

csabaikolb

A csabai Kolbászklub elnöke, Hégely Sándor korábban sajtóhírek szerint azt mondta: szerintük a Magyar Élelmiszerkönyvben a hivatalos csabai kolbász leírása egyáltalán nem autentikus, mert egy igazi csabai kolbászban nincs tartósítószer, és nem műbélbe töltik. Az nlcafe.hu szerint a Kolbászklub elhatározta, hogy megváltoztatja ezt az áldatlan állapotot és kijárja a jogszabály-módosítást, hogy legyen egy “csabai jellegű”, “csabai” és egy “csabai prémium” kolbász is.
Az FM közölte: az eredetvédett termékek gyártását nem tagállami, hanem uniós szinten szabályozzák. A Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász – oltalom alatt álló földrajzi jelzéses (OFJ) – eredetvédelmét a Csabahús Kft. és a Gyulai Húskombinát Zrt. termelői csoportosulás kérelmezte. A kérelem közzététele a termékleírással az EU hivatalos lapjában 2009. október 16-án történt meg azzal a felhívással, hogy a közzétételtől számítva 6 hónapon belül bárki kifogással élhet. Mivel kifogás nem érkezett, a Bizottság bejegyezte a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász OFJ-t 2010. június 18-án.
Közölték: az EU-s eredetvédelem célja, hogy a jó minőségű, hagyományos termékek fennmaradását biztosítsa, és ne legyen lehetősége a gyenge minőségű összetevőket, kétes gyártási technológiát alkalmazóknak a védett névvel való visszaélésre. Ezért a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) védett neveket csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított alapanyag, sertésfajta, technológiai, minőségi, érzékszervi és mikrobiológiai követelményeknek.
Mint írták nem használhatók a védett névre utaló egyéb megnevezések sem, így például a Csabai vékonykolbász, vagy a Kolbászklub elnöke által javasolt “csabai jellegű, csabai és csabai prémium kolbász”. Ezek ugyanis az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, így használatuk tilos.
Hatósági feladat az eredetvédett termékek ellenőrzése a gyártástól a forgalmazásig. A hatósági ellenőrzéshez az alapanyagok kémiai és mikrobiológiai, és a késztermék érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata is hozzátartozik. Az előállító kötelessége, hogy az előállítási tevékenység megkezdése előtt 15 nappal bejelentse a hatóságnak ez irányú kérelmét. Az uniós rendszer működik, a tagállamok már sok száz terméket jegyeztettek be, kialakult a jogszabályi környezet. Az eredetvédett termékeket, azok ellenőrzését a meglévő uniós kereteken belül kell erősíteni és nem szükséges újabb szakmai szervezeteket erre a célra létrehozni. Védjegy eredetvédett terméknévre nem jegyeztethető be – közölte az FM.
Az, hogy a nagyüzemekben előállított Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) bár jó, de a kistermelőké biztosan jobb, megalapozatlan, tényszerűen nem alátámasztható megállapítás – közölte a minisztérium.
A termék előállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része. A termékleírás bármely részére, így a területre vonatkozó is módosítható. A tárca szerint ellentmondásos, hogy miközben kifogásolják a Csabai kolbász, vagy Csabai vastagkolbász (OFJ) Békéscsabán kívüli (gyulai) gyártásának lehetőségét, ugyanakkor javasolják, hogy a Csabait ne csak Békéscsabán lehessen készíteni, hanem a környező településeken Békésen, Szarvason, Tótkomlóson vagy Mezőberényben is.
Az eredetvédett termékek termékleírásban meghatározott módon történő gyártásával, a védett név használatával a lehatárolt területen előállítást végző bármely gyártó élhet, üzemmérettől függetlenül – tájékoztatott a minisztérium. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink