FM: a kormány a jobb minőségű élelmiszerek előállítására törekszik

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 08. 11:46

A kormány az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájával a jobb minőségű élelmiszerek előállítására, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelésére törekszik – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán, a 12. Növényorvosi napon, Gödöllőn.

A szaktárca szerdai közleménye szerint az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akciótervet 2017 nyarán fogadta el a kormány.
Nagy István kiemelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonság szempontjából fontos a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés, a más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében ezek kockázatai jelentősen megnőttek, ezért korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek unión belüli forgalmazását biztosító eszközöket – mint például a növényútlevelet, a védett zónákat – és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására – tette hozzá.
Az államtitkár arról is szólt, hogy a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak a növényvédő szerek maradékai, ezért fontos a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzése. Emellett olyan termesztéstechnológiai rendszerekre van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre ható kockázatait csökkentik.
Nagy István szerint ki kell dolgozni és elterjeszteni, egy a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó, egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszert. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink