FM: az amerikai hatóság elégedett a magyar élelmiszer-biztonsági hatósági rendszerrel

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 13. 11:45

A friss sertéshúst és sertéshús-termékeket előállító és forgalmazó vállalkozások számára további amerikai exportlehetőséget jelenthet, hogy az előzetes megállapítások szerint az amerikai hatóság (FSIS) megfelelőnek találta a magyar élelmiszerbiztonsági hatósági követelményeket és eljárásokat, így az FSIS várhatóan továbbra is fenntartja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jogát az Egyesült Államokbeli exportjogosultságok kezelésére – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

sertes10

Az amerikai audit előzetes megállapításai szerint a magyar élelmiszerbiztonsági hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékűséget az Amerikai Egyesült Államok által alkalmazott követelményekkel. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és -Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS) június 17. és július 3. között tartott ellenőrzést Magyarországon, ahol az állati eredetű élelmiszer-előállítók hatósági felügyeleti rendszerét auditálta.
Az FSIS képviselője azt vizsgálta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer egyenértékű szinten működik-e az amerikaival a sertéshús és az abból készült termékek esetében. Azt is ellenőrizte, hogy az Egyesült Államokba szánt termékek biztonságosak, nyomon követhetőek és megfelelően jelöltek-e.
Az auditor a hatósági felügyelet több intézményét (a Földművelésügyi Minisztériumot, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt – Nébih -, megyei kormányhivatalok illetékes főosztályait), laboratóriumokat, valamint több exportjogosultsággal rendelkező vállalkozást is meglátogatott.

Az auditor felhívta a figyelmet a Nébih központi felülvizsgálatainak fontosságára. A látogatások során az FSIS képviselője csupán kisebb, élelmiszerbiztonsági veszélyt nem jelentő megállapításokat tett, amelyek jelentős részét – a hatóság utasítására – már a szemle alatt megszüntették a vállalkozások, így a Nébih továbbra is megtarthatja jogosultságát az exportengedélyek kezelésére.

A minisztérium hangsúlyozza meglévő piacok megőrzésének kiemelt jelentőségét kiemelve, hogy a magyar sertéshús exportjának összértéke évről-évre emelkedik, 2014-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot, mennyiségben pedig a 138 000 tonnát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink