FM: 2,5 milliárd forintot kapnak december elsejétől a cukorrépa- termesztők

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 12. 11:48

A cukorrépa- termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható, a támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként – mondta Czerván György a Magyar Cukor Zrt. cukorrépa bemutató szakmai napján csütörtökön Dalmandon, amelyről a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményben tájékoztatta az MTI-t.

cukorrepa

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a cukorrépa ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez jelentősen hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése. Magyarország 105 420 tonna cukorkvótával rendelkezik, így a teljes kvótát kihasználja a kaposvári gyár. 2015-ben mintegy 15 ezer hektár szerződött területen, 400 gazdálkodó termel cukorrépát – tette hozzá.

A kaposvári cukorgyár fejlesztései is hozzájárulnak a cukorrépa-termesztés stabil piacához. Az Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. folyamatos fejlesztései révén 2017 után lehetőség lesz a termelés növelésére, a gyár képessé válhat évente közel 150 ezer tonna cukor előállítására – hangsúlyozta az államtitkár.

Megerősítette: stratégiai cél a cukorrépa termesztésének fenntartása, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelés a főbb cukorrépa-termesztő körzetekben bővülhessen. Jelezte: a hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő kérdés, hogy a cukorkvóta-rendszer eltörlése után várható piaci környezetben a hazai termelés hatékonyságát lehet-e növelni a termékpálya egészén.
A tárca közleménye emlékeztet: 2017. szeptember 30. után az EU-ban megszűnnek a cukorkvóták, ezzel együtt megszűnik a cukorrépa 26,29 eurós tonnánkénti minimálára is, ugyanakkor a termelést korlátozó más EU-s szabály nem lép hatályba. Az uniós cukor átlagára jelenleg közelít a világpiaci árhoz, és az előrejelzések szerint a cukorrépa uniós átlagára a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat.

Czerván György szerint a kvótakivezetés után számolni kell a termelés növekedésére mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban, emellett a termelés földrajzi koncentrációja is várható. Nagyobb hektáronként terméseredményekre, javuló termelési mutatókra, magasabb cukorkihozatalra, illetve a termelési költségek csökkentésére lesz szükség, ha az ország versenyképes akar maradni az unió piacán illetve a világpiacon is.

Szeptember végén 7 milliárd forint értékű fejlesztéssel megvalósult 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában. A kaposvári üzem az első olyan répacukorgyár a világon, amely biogáz termelésével teljes energiaigényét önállóan biztosítja – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink