Figyelmeztet a NAV: Álellenőrök használják ki a kasszacserét

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 14. 12:00

Álellenőrök lépnek fel a NAV munkatársai nevében. A jelenség elharapózott a kasszacsere felgyorsulásával, hiszen a vállalkozók több ellenőrzésre számítanak. A NAV közleményben figyelmeztet arra, hogy legyenek körültekintőek a vállalkozók. Leírják, hogyan állapítható meg, valóban a hatóság munkatársaival van-e dolguk. Mindenképpen kérjék el az igazolványt, valamint a megbízólevelet – javasolják.

penztargep-jo

Az utóbbi napokban több sajtóorgánum is foglalkozott furcsa ellenőrzésekkel és bírságokkal, amelyeket egyes vállalkozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak tulajdonítanak – írja a hatóság közleménye. A leírtak alapján egyértelmű, hogy ezekhez semmi közük a NAV munkatársainak.

A NAV hatáskörébe tartozó ellenőrzések tartalmi és formai követelményeit szigorú jogszabályok határozzák meg. Ezek alapján a próbavásárlásokat, operatív helyszíni ellenőrzéseket legalább két adóellenőr végzi. Személyazonosságukat kötelesek névre szóló, arcképes, hologramos szolgálati igazolvánnyal, ellenőrzési jogosultságukat pedig megbízólevéllel alátámasztani.

A NAV azt javasolja, hogy győződjenek meg az ellenőrzést végzők személyazonosságáról és a megbízólevél meglétéről. A helyszíni vizsgálatról jegyzőkönyvnek kell készülnie, amit a jelenlévőknek alá kell írniuk. Gyanúra adhat okot, ha ezek közül bármelyik elmarad, vagy a dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhető. Ilyenkor ajánlatos rendőrt hívni, aki tisztázhatja a helyzetet.

Bővebben: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/876-figyelmeztet-a-nav-alellenorok-hasznaljak-ki-a-kasszacseret

Kapcsolódó cikkeink