Fidelity: Egyre stabilabb a nők helye a gazdaságban, de a járvány jobban sújtotta őket

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 09. 10:31

Előrejelzések szerint 2030-ban a jelenleginél 100 millióval több nő lesz aktív kereső. Világszinten a nők jelenleg 23%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és továbbra is nagyobb valószínűséggel vesznek ki szabadságot gyermekeik vagy idős hozzátartozóik gondozása céljából. Ezt a helyzetet csak tovább súlyosbította a Covid-19 járvány, mely a világ minden táján aránytalanul jobban sújtotta a nőket, mint a férfiakat. Sok nő még ma sem tekint magára befektetőként, ez pedig hatással lehet nem csak a jelenlegi, hanem a jövőbeli pénzügyeikre is. A Fidelity nemzetközi felmérésben a világ hat piacán, az Egyesült Királyságban, Németországban, Tajvanon, Japánban, Kína kontinentális részén és Hongkongban vizsgálták meg az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.

A járvány a világ minden táján aránytalanul jobban sújtotta a nőket, mint a férfiakat

A nők világszerte sokat tesznek a gazdaság előmozdításáért. Ők irányítják a világ legnagyobb vállalatainak egy részét, ott vannak a tudományos felfedezések élvonalában, vállalkozásokat vezetnek otthonról, és sokan felnőtt fejjel visszaülnek az iskolapadba, hogy továbbképezzék magukat. 

Mindez egyértelmű előnyökkel jár. A nők munkaerejét hadrendbe állító gazdaságok jobb termelékenységről, nagyobb ellenálló képességről és a gazdasági növekedés gyorsulásáról számolnak be. Ezek után talán nem meglepő, hogy folyamatosan − és gyorsuló ütemben − nő a dolgozó nők száma. Előrejelzések szerint 2030-ra világszerte 100 millióval több nő lesz aktív kereső, mint jelenleg. Ennek járulékos következménye, hogy egyre nő a jövedelmük is. A nők jövedelme 2018-ban 20 ezer milliárd dollár volt, ez az érték 2020-ra 24 ezer milliárd dollárra nőtt. Csakhogy miközben a nők egyre stabilabb helyet foglalnak el a világgazdaságban és a munka világában, továbbra is számos olyan kihívással kell szembenézniük, melyek a férfiakat nem érintik – vagyis a fejlődés ellenére továbbra sem beszélhetünk teljes egyenlőségről.

Világszinten a nők jelenleg 23%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és továbbra is nagyobb valószínűséggel vesznek ki szabadságot gyermekeik vagy idős hozzátartozóik gondozása céljából. Ezt a helyzetet csak tovább súlyosbította a Covid-19 járvány, mely a világ minden táján aránytalanul jobban sújtotta a nőket, mint a férfiakat.

A nők csupán egyharmada (33%-a) tekint magára befektetőként, ami jóval alacsonyabb érték, mint a férfiak esetében (41%). Ez a vélemény, vagyis hogy a befektetés a férfiak világa, Kína kivételével az összes Fidelity által vizsgált piacra jellemző volt. Kínában a nők 60%-a tekint magára befektetőként, ami valamivel nagyobb arány, mint a férfiak körében mért 58%. A magukra befektetőként tekintő nők aránya Japánban a legalacsonyabb (9%), sőt, a nők Japánban aggódnak a legnagyobb mértékben az általános pénzügyi helyzetük és amiatt is, hogy képesek-e önállóan kezelni a saját pénzügyeiket.

Sok nő igenis befektető, csak maga sem tud róla. Amikor viszont eljut odáig, hogy befektessen, akkor általában körültekintőbb, mint a férfiak. Számukra a fő szempont a veszteségminimalizálás, míg a férfiak a veszteségek kezelését ugyanolyan fontosnak tartják, mint azt, hogy a pénzük nyereséget termeljen számukra.

A válaszadó nők 55%-a számolt be arról, hogy ők kezelik a háztartásuk napi és havi kiadásait és bevételeit. Ez különösen igaz Kínában, Hongkongban, Japánban és Tajvanon. Az Egyesült Királyságban és Németországban ez a felelősség jellemzően egyenlő arányban oszlik meg a nők és partnerük között. 

A megkérdezett nőknek mindössze a fele (52%-a) nyilatkozott úgy, hogy aktívan részt vesz a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntéshozatalban. Japán esetében ez az arány már csak 28%, de az Egyesült Királyságban is a nőknek csupán 43%-a tartja saját kezében a megtakarítással és befektetésekkel kapcsolatos döntéseket. Ezen a téren is a kínai nők bizonyultak a legaktívabbnak.

Ha pontos képet akarunk kapni a nők pénzügyeiről és az általuk hozott döntésekről, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Covid-19 járvány hatásait. A pandémia világszerte gyökerestül felforgatta az emberek életét, de tudjuk, hogy a válságok sohasem egyformán érintik a két nem képviselőit.  Az ENSZ adatai azt sugallják, hogy a járvány gazdasági és családi életre gyakorolt felforgató hatása huszonöt évvel vetheti vissza a nemek egyenlősége terén elért előrehaladást. A lezárások, a munkahelyek megszűnése, az iskolabezárások és a csökkenő jövedelmek hatására a világ minden táján nőtt a nők nem fizetett munkaterhelése, nagyobb részt vállaltak a házi munkából, a gyermekek gondozásából is, és − ami különösen aggasztó − a nők nagyobb arányban váltak munkanélkülivé is, mint a férfiak. 

Ez az egyenlőtlen hatás egyértelműen tetten érhető a nők pénzügyi helyzetének alakulásán is, méghozzá mind a hat vizsgált piacon. Tízből három nő (a válaszadók 29%-a) arról számolt be, hogy a járvány hatására csökkent a személyes jövedelme. Ez az arány ugyanakkor megegyezett a férfiakéval – ahol számottevő különbséget tapasztaltunk, az a tartalékképzés képessége volt. A nők 31%-a úgy tapasztalta, hogy az elmúlt 12 hónap során csökkent az az összeg, amelyet félre tudott tenni – a férfiaknak csak 26%-a nyilatkozott így. A megtakarítások csökkenése nem csupán a jelenre van hatással, hanem a jövőre vonatkozó kérdéseket is felvet. A járvány közvetlen következményeként majdnem minden ötödik nőnek (a válaszadók 18%-a) csökkentenie kellett a nyugdíj-előtakarékosságának mértékét. A járvány számos nő pénzügyi helyzetére kedvezőtlen hatással volt, de voltak pozitív példák is. A nők pénzügyi helyzetére is igaz a mondás, hogy „ugyanabban a viharban hánykolódunk a tengeren, de nem ugyanabban a csónakban ülünk”. Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezett nők 22%-a tudta növelni a megtakarításai, és 16%-a a nyugdíj-előtakarékossága összegét. Mivel utazni és egyéb szabadidős programokban részt venni nem volt módjuk, sok nőnek több pénze maradt, amit félrerakhatott vagy befektethetett. 

A Covid-19 járvány társadalmi, gazdasági és politikai hatásai még a távoli jövőben is érezhetőek lesznek, és érinteni fogják a személyes pénzügyeinket is. Kétségtelen, hogy a rövid távú pénzügyi kihívások egy darabig még velünk maradnak, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a most hozott döntéseknek hosszabb távú következményei lesznek. A nők a nyugdíjhoz közeledve továbbra is érezni fogják annak a kedvezőtlen hatásait, hogy életük korábbi szakaszában kevesebbet tudtak félretenni. A járvány nagyon is kézzel fogható következményeként tovább kell dolgozniuk, kevesebb megtakarítás birtokában fognak nyugdíjba menni, és változtatni kényszerülnek majd a nyugdíjas éveikre szőtt terveiken is

– tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója

A kutatás rávilágít, a járvány komolyabb hatással volt és van a nők pénzügyi helyzetére, mint a férfiakéra. A Fidelity szakemberei szerint további lépésekre van szükség, hogy segíthessék a nőknek elhárítani az elmúlt év kedvezőtlen következményeit, és hogy azokat leküzdendő akadálynak, és ne végérvényesen, hátrafelé megtett lépésnek tekintsék. A befektetések révén a nők azt érezhetik, hogy kezükben tartják a pénzügyeiket, csökkenhet bennük a félelem és a szorongás, emellett könnyebben elérhetik pénzügyi céljaikat is. A befektetések bizonyos tekintetben enyhíthetik a járvány hatásait és annak következményeit is, hogy az elmúlt évben sok nő volt kénytelen szembesülni a megtakarításai összegének csökkenésével.

Kapcsolódó cikkeink