Felülvizsgálják a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát
Az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát A felesleges feszültségkeltés helyett önmérsékletre és a szabályok betartására van szükség a kukoricapiacon – közölte Nagy István agrárminiszter. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a vállalkozásokat, nincs általános körű probléma és kezelhető a hazai toxinhelyzet.

A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru (Fotó: Pixabay)
A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy rombolja a gazdasági bizalmat a kukoricatermés részleges toxinszennyezettségére épített hangulatkeltés, amely a piaci folyamatok termelők számára kedvezőtlen befolyásolása érdekében tapasztalható. Nagy István önmérsékletet, és a szabályok betartását kéri az ágazat szereplőitől. Ha a feldolgozók, a kereskedők, a termelők és a hatóságok is megfelelően elvégzik a feladataikat, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű kukorica áll a hazai feldolgozóipar és takarmánygyártás rendelkezésére – tette hozzá. Kifejtette, az ágazatban a kukorica felvásárlási tevékenységekkel kapcsolatban kialakult széles körű bizalmatlanság jövőbeni csökkentése és megszüntetése érdekében a tárca áttekinti, a gabonafélék minőségvizsgálati gyakorlata szabályozási eszközökkel javítható-e.
A gazdálkodók jelzései alapján Magyarországon jelenleg ugyanis heterogén módon történik a gabonafélék felvásárlás előtti ellenőrzése, különös tekintettel a toxintartalom-meghatározására
Ez jelentős kiszolgáltatottságot és veszteséget okozhat a hazai gazdálkodóknak. Ezért vizsgálja meg az Agrárminisztérium, hogy szabályozási eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a meglévő különbségeket a minőségvizsgálatok terén, ezzel növelve a termelői biztonságot és az átláthatóságot. A szakmával való egyeztetéseket követően a kérdéskör szabályozási eszközeinek felülvizsgálatára is lehetőség nyílhat – emelte ki Nagy István.
A miniszter arra emlékeztetett, hogy az idei esztendőben a száraz, tartós hőhullámokkal sújtott nyári időjárás következtében megnövekedett a mikotoxinokkal, különösen az aflatoxinnal kapcsolatos kockázat a kukorica termésében
A termelőknek ugyanakkor mindent meg kell tenniük a tárolás során a betakarított kukoricakészletek minőségének megőrzése érdekében, szükség szerint el kell végezni a megfelelő tisztítási és kezelési folyamatokat. A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru. Amennyiben indokolt és szükséges, a Nébih ismételten ellenőrzi a kukoricát feldolgozó és felhasználó vállalkozásokat – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Újabb rovarölő szerekkel lehet védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen
Szükséghelyzeti engedélyt adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Karate…
Tovább olvasom >NAK: a falugazdászok ingyen készítik el a gazdaságátadási pályázatokat
Újabb szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: a falugazdászok…
Tovább olvasom >Új helyszínen az idei ÖKO Expo
Idén immár 6. alkalommal várja az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődő…
Tovább olvasom >További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >