Felülvizsgálják a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát
Az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát A felesleges feszültségkeltés helyett önmérsékletre és a szabályok betartására van szükség a kukoricapiacon – közölte Nagy István agrárminiszter. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a vállalkozásokat, nincs általános körű probléma és kezelhető a hazai toxinhelyzet.

A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru (Fotó: Pixabay)
A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy rombolja a gazdasági bizalmat a kukoricatermés részleges toxinszennyezettségére épített hangulatkeltés, amely a piaci folyamatok termelők számára kedvezőtlen befolyásolása érdekében tapasztalható. Nagy István önmérsékletet, és a szabályok betartását kéri az ágazat szereplőitől. Ha a feldolgozók, a kereskedők, a termelők és a hatóságok is megfelelően elvégzik a feladataikat, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű kukorica áll a hazai feldolgozóipar és takarmánygyártás rendelkezésére – tette hozzá. Kifejtette, az ágazatban a kukorica felvásárlási tevékenységekkel kapcsolatban kialakult széles körű bizalmatlanság jövőbeni csökkentése és megszüntetése érdekében a tárca áttekinti, a gabonafélék minőségvizsgálati gyakorlata szabályozási eszközökkel javítható-e.
A gazdálkodók jelzései alapján Magyarországon jelenleg ugyanis heterogén módon történik a gabonafélék felvásárlás előtti ellenőrzése, különös tekintettel a toxintartalom-meghatározására
Ez jelentős kiszolgáltatottságot és veszteséget okozhat a hazai gazdálkodóknak. Ezért vizsgálja meg az Agrárminisztérium, hogy szabályozási eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a meglévő különbségeket a minőségvizsgálatok terén, ezzel növelve a termelői biztonságot és az átláthatóságot. A szakmával való egyeztetéseket követően a kérdéskör szabályozási eszközeinek felülvizsgálatára is lehetőség nyílhat – emelte ki Nagy István.
A miniszter arra emlékeztetett, hogy az idei esztendőben a száraz, tartós hőhullámokkal sújtott nyári időjárás következtében megnövekedett a mikotoxinokkal, különösen az aflatoxinnal kapcsolatos kockázat a kukorica termésében
A termelőknek ugyanakkor mindent meg kell tenniük a tárolás során a betakarított kukoricakészletek minőségének megőrzése érdekében, szükség szerint el kell végezni a megfelelő tisztítási és kezelési folyamatokat. A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru. Amennyiben indokolt és szükséges, a Nébih ismételten ellenőrzi a kukoricát feldolgozó és felhasználó vállalkozásokat – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >Elkészült az EU Riasztási és Együttműködési Hálózatának 2024-es összefoglalója
Az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózata (ACN) 2024-ben 9400-nál…
Tovább olvasom >Közel másfélszeresére nőtt a teljes tejpor értékesítési ára a nemzetközi piacon
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2025 áprilisában az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >