”Felszolgálóvízum” jöhet a Brexit után

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 08. 10:15

„Felszolgálóvízum” bevezetését tervezi az Egyesült Királyság annak érdekében, hogy megoldást találjon a vendéglátóipar előrevetített súlyos munkaerőhiányára az Európai Unióból való kilépés utáni időkre – olvasható az mno.hu-n. Fiatal európai állampolgárok két évre jelentkezhetnének erre a vízumra, ami megengedné nekik, hogy a vendéglátóiparban dolgozzanak. Szociális juttatások nem járnának ezeknek a fiataloknak, tartózkodásuk ideje pedig, ahogy Lord Green, a javaslat benyújtója fogalmazott, „szigorúan két év” lenne.

London
Azonban a tervezet nem biztos, hogy megáll a kiszolgálók helyettesítésénél. Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint 2016 első negyedévében 2,2 millió uniós állampolgár volt alkalmazott Nagy-Britanniában. Ez közel hét százaléka a harmincmilliós brit munkapiacnak. A hotelekben és éttermekben, illetve a nagy- és kiskereskedelemben dolgozók körében is 14-14 százalék volt az európai bevándorlók aránya. A brit statisztikai hivatal nyolc százalékra teszi a gyáriparban dolgozó uniós dolgozók arányát is, míg több mint félmillióan különböző alapfokú képzettséggel végezhető foglalkozást űznek. A 2004 után csatlakozott tagállamokból származó munkások aránya a vendéglátó- és az építőiparban a legmagasabb. Feltehetőleg tehát ezek azok az iparágak, amik leginkább küszködni fognak azzal, hogy betömjék a 2,2 milliós lyukat, ami a végleges kilépés, 2019 márciusa után fog tátongani.

Valójában azonban nem csak arról van szó, hogy a „migránsok idejönnek, és elveszik a munkát”. Sok esetben a brit állampolgárok egyszerűen nem is próbálkoznak adott szektorokban. A Pret Á Manger gyorsétteremlánc adatai szerint a felszolgálói munkára hozzájuk jelentkezők csupán két százaléka brit – ami talán még jobban megmutatja, hogy miért lenne szükség a „felszolgálóvízumra”.

Az érmének azonban van másik oldala is. A minimálbér óránként 7,05 font, ez árfolyamtól függően három-négyezer forintot is érhet. A vendéglátóiparban az évi átlagfizetés 25 507 font, ami közel tízmillió forintnak felel meg. A pincéreknél és felszolgálóknál ez a szám alacsonyabb, 17-19 ezer font körül van, ami még mindig több mint 550 ezer forintos fizetést jelent. Ez ugyan sokkal alacsonyabb, mint az Egyesült Királyság 35 ezer fontos éves átlagfizetése, de Kelet-Közép-Európából nézve még mindig elég csábító kezdő fizetés ahhoz, hogy – akár csak két évre is – az ember felcsapjon pincérnek. (Gergely Károly, mno.hu)

Kapcsolódó cikkeink