Felszámolás alatt a D+D Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 18. 13:06

Elrendelte a Pest Megyei Bíróság a gabonafélék nagykereskedelmével foglalkozó D+D Kft. felszámolását, amely többek között a Vénusz étolaj gyártójának beszállítója volt. A sülysápi cég vélhetően a válság és a tavaly nyár eleji, a gabonapiacon kialakult árrobbanás miatt került nehéz helyzetbe.

Az agrártermékek termelőiár-szintje a legutóbbi a KSH adatai szerint idén februárban közel 50 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül a növényi termékek árszínvonala mintegy 68 százalékkal emelkedett. Az ipari növények termelői ára 35,7, ezen belül az olajnövényeké 61,0 százalékkal emelkedett a 2010. februárihoz képest.

Utóbbi érzékenyen érinthette a D+D Kft.-t, mivel legutóbbi beszámolója szerint beszállítója többek között a Vénusz és Floriol étolajat gyártó Bunge Zrt.-nek. Partnerei között található az izocukrot gyártó Hungrana Kft.-nek, az élelmiszer alapanyagok előállításával, valamint különféle mezőgazdasági termékek feldolgozásával, elosztásával és kereskedelmével foglalkozó Cargill Zrt.-nek, és a Glencore Grain Kft-nek. A 3 milliós alaptőkéjű cég magánszemélyek, vélhetően egy házaspár tulajdonában áll, más vállalkozás nincs a nevükön.


A cég árbevétele 2007-ben visszaesett az előző évekhez képest, 1,7 milliárd forintra rúgott a korábbi 3,3, illetve 4,1 milliárd helyett, de még ekkor is pozitív üzleti, illetve adózott eredményt tudott elérni. Az árbevétel 2008-ban és 2009-ben a kötelezettségállomány növekedése mellett visszaugrott a korábbi szintre, 4,7 illetve 4,8 milliárd forintra, de mindkét évben több mint százmillió forintra rúgott az üzemi veszteség. Ezzel együtt a befektetett pénzeszközök miatt nyereséges maradt a cég, 2008-ban 32 millió 2009-ben 13 millió forint lett az adózás utáni eredmény az Opten adatai szerint – írja a gazdasag.hu.

Kapcsolódó cikkeink