Felpörgött az alkoholmentes sörpiac
A Magyar Sörgyártók Szövetsége előzetes adatai szerint az elmúlt évben nagyot ugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon. A 25%-os növekedés messze meghaladja a teljes sörpiac bővülési ütemét. Az alkoholmentes sörök előretörése nemzetközi jelenség. Nemrégiben a CNN Money és a New York Times is foglalkozott a témával. A téli olimpia egyik sztárja épp az alkoholmentes sör volt, amelyet egyre több sportoló használ hidratálásra és regenerálódása elősegítésére.
2018: mentes év?
A Sörszövetség előzetes adatai szerint 90 ezer hektoliterről 114 ezer hektoliterre nőtt tavaly az alkoholmentes sörök hazai fogyasztása. Ez csaknem 23 millió korsó sört jelent. Bár a teljes elfogyasztott mennyiség nem éri el a hazai sörpiac 2%-át, a növekedés üteme figyelemre méltó. Az Euromonitor International már 2016-ban 5%-os globális növekedést jósolt az alkoholmentes söröknek, idézi a CNN Money. Mindeközben a teljes sörpiac zsugorodott. A legnagyobb amerikai sörgyártó 2025-re azt várja, hogy teljes portfóliója 20%-át teszik majd ki az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sörök. Változik a fogyasztók ízlése. Különösen azok keresik az alkoholmentes söröket, akiknek az életmódjába ez illik bele és nem akarnak lemondani a sörről. „Azt várjuk az idei évtől, hogy az alkoholmentes sörök növekedése töretlen lesz. A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy valóban sör ízű alkoholmentes sörök készüljenek. Az íz nem kell, hogy kompromisszumot jelentsen,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
Sörivók az olimpián
A New York Times is felfigyelt arra, hogy a német téli olimpiai csapat sportolói előszeretettel választják az alkoholmentes sört hidratáláshoz és regenerálódáshoz. A lap idéz egy 2009-es kutatást, amelynek keretében a Müncheni Műszaki Egyetemen vizsgálták a verseny előtti és utáni alkoholmentes sörfogyasztás hatását maraton futók esetében. A több hetes vizsgálat meglepő eredményre jutott. Az alkoholmentes sört fogyasztó futóknál kevesebb gyulladás és felső léguti megbetegedés lépett fel, valamint gyorsabban regenerálódtak. A kutatók a kedvező hatásokat elsősorban az alkoholmentes sörben fellelhető polifenolok magas koncentrációjának tulajdonították. Németországban olyannyira elfogadott az alkoholmentes sör fogyasztása sport előtt és után, hogy a gyártók kifejezetten sportitalként reklámozzák azokat és van ahol már a fitness klubok kínálatába is bekerültek. A piac 43%-ot nőtt 2011-16 között és ma már 400 féle alkoholmentes sör kapható, írja a New York Times.
Kapcsolódó cikkeink
Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >Száz százalék Guinness, nulla százalék alkohol
Újra meglepetéssel indul a száraz november, hiszen novembertől a Borsodi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Októberben 2 százalékra gyorsult az eurózóna inflációja
Éves szinten 2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés az euróövezetben…
Tovább olvasom >KSH: augusztusban 443 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Augusztusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,5 százalékkal csökkent…
Tovább olvasom >