Felpörgött az alkoholmentes sörpiac

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 19. 10:40

A Magyar Sörgyártók Szövetsége előzetes adatai szerint az elmúlt évben nagyot ugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon. A 25%-os növekedés messze meghaladja a teljes sörpiac bővülési ütemét. Az alkoholmentes sörök előretörése nemzetközi jelenség. Nemrégiben a CNN Money és a New York Times is foglalkozott a témával. A téli olimpia egyik sztárja épp az alkoholmentes sör volt, amelyet egyre több sportoló használ hidratálásra és regenerálódása elősegítésére.

2018: mentes év?
A Sörszövetség előzetes adatai szerint 90 ezer hektoliterről 114 ezer hektoliterre nőtt tavaly az alkoholmentes sörök hazai fogyasztása. Ez csaknem 23 millió korsó sört jelent. Bár a teljes elfogyasztott mennyiség nem éri el a hazai sörpiac 2%-át, a növekedés üteme figyelemre méltó. Az Euromonitor International már 2016-ban 5%-os globális növekedést jósolt az alkoholmentes söröknek, idézi a CNN Money. Mindeközben a teljes sörpiac zsugorodott. A legnagyobb amerikai sörgyártó 2025-re azt várja, hogy teljes portfóliója 20%-át teszik majd ki az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sörök. Változik a fogyasztók ízlése. Különösen azok keresik az alkoholmentes söröket, akiknek az életmódjába ez illik bele és nem akarnak lemondani a sörről. „Azt várjuk az idei évtől, hogy az alkoholmentes sörök növekedése töretlen lesz. A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy valóban sör ízű alkoholmentes sörök készüljenek. Az íz nem kell, hogy kompromisszumot jelentsen,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
Sörivók az olimpián
A New York Times is felfigyelt arra, hogy a német téli olimpiai csapat sportolói előszeretettel választják az alkoholmentes sört hidratáláshoz és regenerálódáshoz. A lap idéz egy 2009-es kutatást, amelynek keretében a Müncheni Műszaki Egyetemen vizsgálták a verseny előtti és utáni alkoholmentes sörfogyasztás hatását maraton futók esetében. A több hetes vizsgálat meglepő eredményre jutott. Az alkoholmentes sört fogyasztó futóknál kevesebb gyulladás és felső léguti megbetegedés lépett fel, valamint gyorsabban regenerálódtak. A kutatók a kedvező hatásokat elsősorban az alkoholmentes sörben fellelhető polifenolok magas koncentrációjának tulajdonították. Németországban olyannyira elfogadott az alkoholmentes sör fogyasztása sport előtt és után, hogy a gyártók kifejezetten sportitalként reklámozzák azokat és van ahol már a fitness klubok kínálatába is bekerültek. A piac 43%-ot nőtt 2011-16 között és ma már 400 féle alkoholmentes sör kapható, írja a New York Times.

Kapcsolódó cikkeink