Félnek a spanyol gazdák: egyharmadával is csökkenhet az olívaolaj termelés
A dél-spanyolországi gazdák attól tartanak, hogy az idei szélsőséges aszály és az egymást követő hőhullámok a 2022/23-as szezonban közel egyharmadával csökkenthetik a világ legnagyobb termelőjének olívaolaj-termelését.
Az ASAJA, az andalúziai fő olajbogyó-termesztő régió fiatal mezőgazdasági termelőinek szövetsége a héten úgy becsülte, hogy Spanyolország mintegy 1 millió tonna olívaolajat fog előállítani, szemben a 2021/22-es betakarítás során préselt 1,48 millió tonnával.
Pont virágzáskor csapott le az aszály
Primitivo Fernandez, a spanyol étolaj palackozók országos szövetségének vezetője a Reuters kérdésére elmondta hogy bár túl korai lenne még megjósolni az aszály pontos hatását, szinte biztos, hogy kevesebb olívaolajat fognak termelni a spanyol gazdák, mint tavaly. – A tavaszi kevés eső azt jelenti, hogy a víztározók a szokásosnál üresebbek, míg egyes területeken a magas hőmérséklet a teljes virágzásban lévő olajfákat érintette – mondta. A környezetvédelmi minisztérium adatai azt mutatják, hogy Spanyolország víztározói kapacitásuk 40,4%-án vannak, ami elmarad az elmúlt évtized 48,5%-os átlagától. Ennek ellenére Fernandez szerint Spanyolország több mint 500 000 tonnányi olívaolaj készlete ellensúlyozhatja a termelés visszaesését mind a külföldi, mind a hazai piacokon.
A napraforgó sincs biztonságban
Az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részei az elmúlt 1,200 évhez képest most a legszárazabbak és a téli esőzések várhatóan tovább csökkennek a Nature Geoscience folyóirat múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint, így Spanyolország és Portugália mezőgazdasági ágazatai a legnagyobb kihívással szembesülők közé tartoznak Európában. Bár a gazdák 25%-kal növelték a napraforgónövények ültetési területét, hogy növeljék a napraforgóolaj termelést, miután az orosz invázió megszakította az Ukrajnából származó importot, Fernandez arra figyelmeztetett, hogy az időjárás ezeket a növényeket is érintheti. Az ukrán napraforgóolaj a felhasznált spanyol termékimport 400 000 tonnáját, azaz körülbelül 40%-át tette ki, hogy kiegészítse a 300 000 tonnás helyi termelést.
Kapcsolódó cikkeink
Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Egyhangú támogatást kapott a 2027 utáni gazdaközpontú agrárpolitika
Az EU-tagállamok agrárminiszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2027 utáni…
Tovább olvasom >Lassú, de folyamatos növekedés jellemzi a napraforgó termelői árát
Az Oil World szakértői a 2023/2024. évihez képest 9 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >