Félnek a spanyol gazdák: egyharmadával is csökkenhet az olívaolaj termelés

Szerző: Schweiczer Tímea Aina Dátum: 2022. 08. 04. 13:28

A dél-spanyolországi gazdák attól tartanak, hogy az idei szélsőséges aszály és az egymást követő hőhullámok a 2022/23-as szezonban közel egyharmadával csökkenthetik a világ legnagyobb termelőjének olívaolaj-termelését.

A vegetációs időszak közepén csapott le az aszály az olíva ültetvényekre. (Fotó: Pixabay)

Az ASAJA, az andalúziai fő olajbogyó-termesztő régió fiatal mezőgazdasági termelőinek szövetsége a héten úgy becsülte, hogy Spanyolország mintegy 1 millió tonna olívaolajat fog előállítani, szemben a  2021/22-es betakarítás során préselt 1,48 millió tonnával.

Pont virágzáskor csapott le az aszály

Primitivo Fernandez, a spanyol étolaj palackozók országos szövetségének vezetője a Reuters kérdésére elmondta hogy bár túl korai lenne még megjósolni az aszály pontos hatását, szinte biztos, hogy kevesebb olívaolajat fognak termelni a spanyol gazdák, mint tavaly. – A tavaszi kevés eső azt jelenti, hogy a víztározók a szokásosnál üresebbek, míg egyes területeken a magas hőmérséklet a teljes virágzásban lévő olajfákat érintette – mondta. A környezetvédelmi minisztérium adatai azt mutatják, hogy Spanyolország víztározói kapacitásuk 40,4%-án vannak, ami elmarad az elmúlt évtized 48,5%-os átlagától. Ennek ellenére Fernandez szerint Spanyolország több mint 500 000 tonnányi olívaolaj készlete ellensúlyozhatja a termelés visszaesését mind a külföldi, mind a hazai piacokon.

A napraforgó sincs biztonságban

Az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részei az elmúlt 1,200 évhez képest most a legszárazabbak és a téli esőzések várhatóan tovább csökkennek a Nature Geoscience folyóirat múlt hónapban közzétett tanulmánya szerint, így Spanyolország és Portugália mezőgazdasági ágazatai a legnagyobb kihívással szembesülők közé tartoznak Európában. Bár a gazdák 25%-kal növelték a napraforgónövények ültetési területét, hogy növeljék a napraforgóolaj termelést, miután az orosz invázió megszakította az Ukrajnából származó importot, Fernandez arra figyelmeztetett, hogy az időjárás ezeket a növényeket is érintheti. Az ukrán napraforgóolaj a felhasznált spanyol termékimport 400 000 tonnáját, azaz körülbelül 40%-át tette ki, hogy kiegészítse a 300 000 tonnás helyi termelést.

ESM

 

Kapcsolódó cikkeink