Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 12. 07. 08:33

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

A NAV pénzügyi nyomozói országszerte több mint harminc helyszínen foglaltak le bizonyítékokat

A bűnszervezet a zöldséget és gyümölcsöt az unióból vásárolta, majd cégek beiktatásával belföldi beszerzésként számlázta tovább a hálózat többi tagjának. Az áru csak papíron utazott cégről cégre, a valóságban rögtön a tényleges kereskedők raktáraiba került, a budapesti nagybani piacra, akik – a fiktív számlák alapján – nem fizették meg utána az áfát – ismertették.

A kutatásokban a NAV Merkur Bevetési Egysége, az elfogásokban a Terrorelhárítási Központ is közreműködött. Az akcióban 19 gyanúsítottat kihallgattak, a bűnszervezet irányítóját letartóztatták.

A költségvetési kár megtérüléséért a NAV több millió forint készpénzt, nagy értékű órákat, gépjárműveket és bankszámlapénzeket foglalt le, továbbá az egyik elkövető ingatlanát is zár alá vette, csaknem 200 millió forint értékben – áll a közleményben.

MTI

 

Kapcsolódó cikkeink