Felmérés készül a cégek élelmiszerveszteségeiről
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatást végez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások bevonásával az élelmiszer-veszteségről és saját márkás termékekről. Ennek egyik eredménye, hogy a megállapításokat hasznosíthatják majd a fejlesztéseknél.
Az élelmiszer-pazarlás témakörével már évek óta foglalkozik az AKI. Az eddigi munkájukból kiderült, hogy a lakosság után az élelmiszeriparban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék. Jelenlegi felmérésük során a vállalkozások élelmiszer-veszteséggel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait gyűjtik össze, amelyek megalapozhatják az intézet további adatgyűjtési folyamatát, továbbá alapul szolgálhatnak a szakmapolitikai intézkedéseket segítő javaslatok összeállításához. A kérdőív kitér továbbá a saját márkás élelmiszerek gyártásával kapcsolatos tapasztalatokra, a kereskedelem és beszállítók közötti kapcsolatok feltérképezésére, és vizsgálja a termékkör hatásait az élelmiszeripari szereplők körében. A beérkező adatokat az intézet felhasználja a „Sajátmárkás élelmiszerek szerepe az élelmiszeriparban” című kutatásához.
Kapcsolódó cikkeink
A brit vásárlók szerint nagyobb figyelmet érdemelne az élelmiszerpazarlás témája
A vásárlók 70%-a úgy véli, hogy a kiskereskedőknek fenntarthatósági (ESG)…
Tovább olvasom >1700 tonna élelmiszert mentett meg a Munch 2024-ben
A Munch legfrissebb Fenntarthatósági Riportja szerint a magyarok 2024-ben több…
Tovább olvasom >Felelős Gasztrohős Alapítvány: komoly hulladékterhelés az ünnep
Európában évente több mint 100 000 tonna hulladék keletkezik Valentin-napkor,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >