Felmérés készül a cégek élelmiszerveszteségeiről
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatást végez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások bevonásával az élelmiszer-veszteségről és saját márkás termékekről. Ennek egyik eredménye, hogy a megállapításokat hasznosíthatják majd a fejlesztéseknél.
Az élelmiszer-pazarlás témakörével már évek óta foglalkozik az AKI. Az eddigi munkájukból kiderült, hogy a lakosság után az élelmiszeriparban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék. Jelenlegi felmérésük során a vállalkozások élelmiszer-veszteséggel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait gyűjtik össze, amelyek megalapozhatják az intézet további adatgyűjtési folyamatát, továbbá alapul szolgálhatnak a szakmapolitikai intézkedéseket segítő javaslatok összeállításához. A kérdőív kitér továbbá a saját márkás élelmiszerek gyártásával kapcsolatos tapasztalatokra, a kereskedelem és beszállítók közötti kapcsolatok feltérképezésére, és vizsgálja a termékkör hatásait az élelmiszeripari szereplők körében. A beérkező adatokat az intézet felhasználja a „Sajátmárkás élelmiszerek szerepe az élelmiszeriparban” című kutatásához.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt valósult meg Csongrád-Csanád vármegyében
Nemzetközi összefogással valósult meg egy élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt Csongrád-Csanád vármegyében,…
Tovább olvasom >A közelségre és fenntarthatóságra fókuszáló új üzleti modellt vezet be a Crai
Az olasz Crai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc új üzleti modellt vezetett be,…
Tovább olvasom >Már Ausztráliában is küzd az élelmiszer-pazarlás ellen a Too Good To Go
Európai és észak-amerikai sikerei után a Too Good To Go…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >