Felmérés készül a cégek élelmiszerveszteségeiről

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 08. 25. 09:32

Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatást végez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások bevonásával az élelmiszer-veszteségről és saját márkás termékekről. Ennek egyik eredménye, hogy a megállapításokat hasznosíthatják majd a fejlesztéseknél.

Az élelmiszer-pazarlás témakörével már évek óta foglalkozik az AKI. Az eddigi munkájukból kiderült, hogy a lakosság után az élelmiszeriparban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék. Jelenlegi felmérésük során a vállalkozások élelmiszer-veszteséggel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait gyűjtik össze, amelyek megalapozhatják az intézet további adatgyűjtési folyamatát, továbbá alapul szolgálhatnak a szakmapolitikai intézkedéseket segítő javaslatok összeállításához. A kérdőív kitér továbbá a saját márkás élelmiszerek gyártásával kapcsolatos tapasztalatokra, a kereskedelem és beszállítók közötti kapcsolatok feltérképezésére, és vizsgálja a termékkör hatásait az élelmiszeripari szereplők körében. A beérkező adatokat az intézet felhasználja a „Sajátmárkás élelmiszerek szerepe az élelmiszeriparban” című kutatásához.

Kapcsolódó cikkeink