Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 09. 19. 10:02

Júliusban hét százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves szintű növekedése Csehországban. Júniusban ez a mutató 4,8 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

A naptárhatástól megtisztított éves szintű növekedés 4,6 százalék volt. Az idén júliusban két munkanappal volt több, mint tavaly júliusban.
A leggyorsabban, 20 százalékkal, továbbra is az internetes üzletek forgalma emelkedett. Jól ment a számítógépes üzleteknek, a sportcikkeket, ruházati cikkeket, lábbeliket és kozmetikai cikkeket forgalmazó boltoknak is.
Az élelmiszerboltok kivételével gyakorlatilag mindenfajta üzlet forgalma emelkedett – mondta Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak.
A számítógépeket és kommunikációs eszközöket forgalmazó üzletek forgalma 14,8 százalékkal, a sportolási és szabadidős használati cikkek eladásai 11,1 százalékkal, a ruházatokat és a lábbeliket áruló boltoké 9,6 százalékkal, a kozmetikai cikkeket forgalmazóké pedig 7,5 százalékkal emelkedett. A kizárólag élelmiszereket árusító üzletek forgalma 0,2 százalékkal visszaesett.
Az idei egész évre a statisztikai hivatal 4,2 százalékos kiskereskedelmi forgalomemelkedéssel számol a tavalyi 5 százalékos emelkedés után. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink