Felfüggesztette egy budapesti tofuüzem működését a Nébih
Felfüggesztette egy budapesti tofuelőállító-üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Higiéniai és nyomon követési problémák miatt közel 600 kilogramm terméket megsemmisítettek, több mint 2 tonna alapanyagot pedig zároltak – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.
Az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható – tették hozzá.
A budapesti üzemet, amelyben szójababcsírát is forgalmaztak, a Nébih a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte.
Az ellenőrök súlyos higiéniai problémákat találtak: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét – papírok, cigaretta csikkek – és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtószert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.
A hatóság elrendelte csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető termék megsemmisítését és 2,1 tonna szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig.
Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében – a feltárt hiányosságok miatt – vizsgálatot indított – olvasható a Nébih közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >