Felértékelődnek a béren kívüli juttatások

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 16. 10:14

A mostani, nehéz gazdasági környezetben több vállalkozás küzd az életéért, valamint a munkavállalók is a korábbinál jobban aggódnak a megélhetésükért. Ebben a helyzetben a béren kívüli juttatások különösen hatékonyak lehetnek a munkaadói és a dolgozói érdekek hosszútávon érvényesítésében is.

Az étkezés is fontos

A béren kívüli juttatásokkal a munkavállalók támogatást kapnak a mindennapi élet költségeinek fedezéséhez. Növekszik a pénzügyi biztonságuk, így kevesebbet stresszelnek az anyagiak miatt. Ráadásul a munkaadó a juttatáskínálat növelésével emelheti az alkalmazottai elégedettségét, és vonzóbb munkahellyé teheti a cégét. Könnyebben megtarthatja az alkalmazottjait, vagy szerezhet újakat. Igaz, a kutatások szerint a kiugró infláció miatt a jóval magasabb fizetésnek van a legnagyobb megtartó ereje manapság, de azt nem mindenki tudja megadni a dolgozóinak – írja az Index.

Azonban a friss kutatások szerint az öt leggyakoribb juttatás közül a magyar alkalmazottak többsége csupán kettőt érez hasznosnak. A többség leginkább az anyagi terhek viselésében és a szakmai fejlődés támogatásában számít a munkaadójára. A pihenésre rendelkezésre álló idő növelése és a kikapcsolódás támogatása (például kondibérlettel, koncertjeggyel) kevésbé fontos.

A válaszadók 84 százaléka beérné 20 százalékkal kevesebb évi nettó juttatással, ha azt teljes egészében a mindennapi megélhetésére, például élelmiszerre, rezsire fordíthatná. Jobb fizetés és magasabb juttatás miatt mintegy 80 százalékuk váltana munkahelyet, nagyjából 30 százalékuk pedig jelenleg is ilyen lépésben gondolkodik.

Kapcsolódó cikkeink