Feldebrőn felépült az Egri borvidék legnagyobb pincészete
Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás. Az új pincészetben idén eddig 7,7 millió kiló szőlőt dolgoztak fel, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is. A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, a két éve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.
„Nagy terveink vannak a feldebrői pincészettel és nagy reménységeink” – mondja Varga Máté, a pincészet ügyvezetője. „Új termelési kapacitásaink a létező legmagasabb műszaki és automatizálási szintet képviselik, illetve a sport nyelvén szólva az összes posztra a legjobb szakembereket igazoltuk, további fejlesztésekkel pedig a feldolgozást akár 15-16 millió kilóra tudjuk bővíteni. Azon dolgozunk, hogy új pincészetünk is hozza azokat a sikereket a hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeket badacsonyörsi pincészetünktől már megszoktunk.”
„Családunkat 30 éve szoros baráti és üzleti kapcsolatok kötik az Egri borvidékhez, részben ennek köszönhetően közel 20 éve rendelkezünk 55 hektár egri szőlővel. Az érzelmi szálak mellett azonban gazdasági okok is szerepet játszottak abban, hogy két évvel ezelőtt elkezdtük építeni feldebrői pincészetünket. A Balatoni borrégióban már nem tudtunk több kékszőlőt felvásárolni, ugyanakkor kiderült, hogy az Egri borvidéken nagyarányú kékszőlő telepítések folynak, ezért döntöttünk a beruházás mellett” – meséli Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet vezetője.
Vargáék eddig főleg a badacsonyörsi és olaszliszkai pincészetükben készült balatoni és kisebb mértékben tokaji boraikról voltak ismertek. Az idei évben azonban a már korábban meglévő Egri Bikavér mellett több új egri borral, többek között az Egri Csillaggal és Kékfrankos Rozéval, illetve az „Egri borvidék legjobb desszertbora” címet viselő késői szüretelésű Hárslevelűvel jelentek meg a piacon.
Kapcsolódó cikkeink
Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Az Unilever 75 millió euró értékben fektet be Nyírbátorban
Új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >