Fazekas Sándor: ültetvénymegújításra és technológiára pályázhatnak a borászatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 16. 12:40

Ültetvények korszerűsítésére és technológiai fejlesztésekre pályázhatnak a borászatok 2012-ben, beruházásokra jelenleg nem áll rendelkezésre forrás – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Szekszárdon az MTI-nek.

„A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság nemzetközi kincset is jelentő ékköve, amely óriási minőségi fejlődést mutatott az elmúlt években” – jegyezte meg a tárca vezetője, aki szekszárdi és villányi borászokkal találkozott. Jelenleg az európai uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, amikor átcsoportosításokkal a megmaradó támogatásokból lehet újabb pályázatokat kiírni – tette hozzá.

Fazekas Sándor elmondta: a szőlőültetvények korszerűsítésére – amelyre 2007 és 2013 között összesen 19 milliárd forint állt rendelkezésre – az idén márciusban írnak ki pályázatot, a célra más jogcímekből megmaradt, mintegy hárommillió eurót irányítanak át. Szintén pályázhatnak a borászatok gépek és berendezések vásárlására, amelyet 2010-ben egymilliárd forintos kerettel hirdettek meg; a pályázati kiírás várhatóan az év második felében jelenik meg.

A miniszter a beruházások támogatására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincs olyan forrás, ami erre rendelkezésre állna. „Fontos körülmény, hogy az uniós költségvetési ciklus végén vagyunk, a források legnagyobb részét felhasználták, ezért meg kell keresnünk a visszamaradt tételeket, erről az első félévben többet látunk” – fogalmazott.

A tárca vezetője kitért arra, hogy ez évtől átalakul a marketing rendszere; az agrármarketing a Magyar Turizmus Zrt.-hez kerül, az eddig bormarketingre fordított forgalomba hozatali járulék pedig megszűnik. Ez utóbbi évente mintegy 800 millió forintot jelentett, ami most a termelőknél marad. Sok kritika érte a bormarketing működését, ezért jobb, ha a termelők a saját kezükbe veszik a területet – mondta Fazekas Sándor. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink