Fazekas: egyensúly kell az állattenyésztés és a növénytermesztés között

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 20. 12:28

A szaktárca kiemelt feladatának tekinti az állattenyésztés és növénytermesztés elmúlt években felborult arányának helyreállítását. Az egyensúlyteremtésben fontos szerep jut az állami földeken gazdálkodóknak is – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megyei irodájának avatóján Szolnokon hétfőn.

Hangsúlyozta: a cél a két ágazat „egészséges”, 50-50 százalék körüli arányának helyreállítása. Bár a EU közös agrárpolitikája a növénytermesztést helyezi előtérbe, a piaci igények az elmúlt időszakban felértékelték az állattartás jelentőségét és javították annak kilátásait – tette hozzá.

A miniszter úgy fogalmazott: komoly értéknek tartja, hogy a mezőgazdaságban a kemény szakmai viták ellenére is béke van az ágazati szereplők között. Az „állami segédlettel zajló földpanamák” ellen szerdára szerveződő jobbikos gazdatüntetésre reagálva pedig úgy fogalmazott: „a tapasztalatok alapján az elégedetlenség hátterében nem a földéhség, hanem az agrártámogatás-éhség áll”. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink