Magazin: Favilla, fakanál, fatányér!

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 05. 12. 07:56

A környezetbarát evőeszközök, tányérok, poharak és csomagolóanyagok ma már szervesen kötődnek a gasztronómia siketrendekhez – a street food, a finger food, to-go, a takeaway, a kávézók világához és a fenntarthatósághoz. A piac növekedéséről és a hazai vendéglátók szemléletmódjáról az e területre specializálódó cégeket kérdeztük.

Győrvári Gábor-Indepack

Győrvári Gábor
ügyvezető
Indepack

Egy, az év elején 7000 címre kiküldött piacfelmérő kérdőívünk eredményeiből kiderült, hogy jelenleg az érintett vendéglátóipari cégek 18 százaléka már kizárólag környezetbarát eszközöket használ, ami 6 százalékkal több, mint az előző évben – mondja adatokkal is alátámasztva érvelését Győrvári Gábor, az Indepack ügyvezetője. – Az eladásaink is azt mutatják, hogy nagyon lassan – 5 százalékkal –, de csökken a műanyag termékek eladása a papíralapúval szemben. A tervezett betiltás némileg átalakítja a csomagolóeszköz-piacot. Bizonyos műanyag termékek eltűnnek majd, és lebomló anyagokkal helyettesítjük azokat. Azzal azonban nem kell számolni, hogy a műanyag csomagolást teljesen száműzni lehet a vendéglátásból. Sok dologra nincs még helyettesítő megoldás, amire van, ott meg az árkülönbség vagy az alapanyaghiány jelenti a gondot. Egész Európa egyszerre akar váltani, ami persze nem fog menni.

Cégünk több szegmensben is jelen van a piacon. Partereink egy része azért használ egyszer használatos eszközöket, mert a hely nem teszi lehetővé a mosogatást. Vannak olyanok, akik ugyan tudnak mosogatni, de gyakran kérik az ételt/italt elvitelre tőlük (például munkahelyi étkeztetés, pizzériák, kávézók), és jelen vannak azok a cégek is, ahol az egyszer használatos csomagolás szinte egybeforr az étellel – például a street food szektorban. A fenntartható csomagolásra általában azoknak a helyeknek a vendégei figyelnek, ahol az árak is magasabbak, mivel itt a környezetbarát csomagolás műanyaghoz viszonyított árkülönbsége kevésbé feltűnő. A fogyasztói igény célcsoportfüggő: tapasztalataink szerint a 30 év alattiak érzékenyebbek a témára.

Favilla, fakanál, fatányér! - környezetbarát evőeszközök, tányérok, poharak és csomagolóanyagok a gasztronómiában

Nyitottak és elutasítók

Keve Zsuzsa-Ecocatering

Keve Zsuzsa
alapító-társtulajdonos
Ecocatering

A környezetbarát evőeszközök, tányérok, poharak egyre gyakoribbak a piacon – erősíti meg Keve Zsuzsa, az Ecocatering Kft. alapító-társtulajdonosa –, az egyszer használatos műanyag betiltásáról szóló, jövőre életbe lépő törvény ezt a folyamatot még jobban fel fogja gyorsítani. Persze tapasztaljuk még az erős ellenállást a gasztronómiának a jellemzően műanyagot használó szegmenséből, akiktől minden kapcsolatfelvételi próbálkozás és edukációs törekvés ellenére rendre azt a választ kapjuk, hogy „majd, ha muszáj lesz”. Vannak viszont olyanok is, akik maguk keresnek meg minket.

Az emberek legtöbbje még nincs tisztában azzal, hogy mi ezeknek az eszközöknek a haszna, pozitív hozadéka. De leginkább azt nem tudják, hogy mit csináljanak ezekkel a lebomló növényi alapanyagú terítékekkel, miután használták őket. A vendégek figyelme a fenntarthatóság iránt változó és környezetfüggő: van például olyan partnerünk, aki infografikával vagy szóbeli tájékoztatással felhívja vendégei figyelmét, hogy melyik képpel, felirattal ellátott szelektív gyűjtőbe tegyék használt evőeszközeiket, poharukat, tányérjukat, bármijüket. Ám ha a vendégek és a vendéglátósok nagy része még ezeket az utalásokat sem tudja kezelni, nyilván egy kukoricából készült söröspohár megkülönböztetése a hasonló műanyagtól ennél is nehezebb lesz számára.

Sánta András
magyarországi sales
manager
Gastron

A környezetbarát csomagolóanyag-szegmens az elmúlt két év során látható dinamikusabb növekedése az egyre tudatosabb fogyasztási szokásoknak, illetve a közeljövőben várható uniós és hazai szigorítások hatásának köszönhető – állapítja meg Sánta András, a Gastron magyarországi sales managere. – Termékválasztékunk jelenleg környezetbarát, többször felhasználható műanyag, illetve hagyományos, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokból áll, nagyjából 1/3-1/3 arányú megoszlásban, de az utóbbi részesedése folyamatosan csökken. Felkészülten és lelkesen várjuk az egyszer használatos műanyagok kivezetését.
Minden műanyag csomagolóanyagra kínálunk ökológiailag fenntartható alternatívát. Ezek, a közhiedelemmel ellentétben, nem horrorisztikusan drágák; az ebbe a kategóriába tartozó Box Again gasztronómiai csomagolóanyag-termékcsaládot éppen az árak letörése érdekében hoztuk létre. Elsősorban a házhoz szállítással is foglalkozó vállalkozásokat szolgáljuk ki, de jelentős a fesztiválok és a strandok részesedése is. Egyre jelentősebb igény mutatkozik a lebomló csomagolóanyag használatára az önkormányzati rendezvényeken. A vendégek is mindinkább odafigyelnek a környezettudatosság hívószavaira.

Olyan, hasonló, más!

Minden ilyen termék ugyanúgy logózható, mint műanyag társaik, így nem jelent problémát az új anyagok arculatra való formálása – hangsúlyozza Győrvári Gábor. – A környezetbarát termékek esetében a legjellemzőbb alapanyag továbbra is a papír; tálcák, dobozok készülnek belőle. Népszerű a cukornád, amely tányérok alapanyaga. Kimondottan a műanyag helyettesítésére készülnek és vannak terjedőben a PLA/CPLA anyagok, amelyek kukorica alapanyagúak. Ugyanakkor van hátrányuk is: a PLA-pohár meglágyul a napon, és az sem szolgálja a termék terjedését, hogy megszólalásig hasonlít a műanyagra. És hát minek költene egy vendéglátóhely dupla árú PLA-ra, ha ezt a kommunikációjában nem tudja egyértelműsíteni: a vendég nem tudja megkülönböztetni az alapanyagokat, így hiheti azt, hogy műanyagból eszik-iszik. Ugyanerre az okra vezethető vissza, hogy a jobb tulajdonságokkal bíró (és gyakran olcsóbb) PLA-szívószál helyett a papír van elterjedőben. A vendég egyértelműen érzi, hogy környezetbarát szívószálat kapott, mert papírpépet érez a szájában ivás közben.

A világ legvékonyabb PLA-rétege

A papír és a leheletvékony kukoricakeményítő-réteg – ez a titka azoknak a környezetkímélő, lebomló csomagolóanyagoknak és a vendéglátásban használható, világújdonságnak számító kínálóeszközöknek, amelyeket a biológiai úton lebomló papírtermékek fejlesztésében, gyártásában élen járó Organicpack cég az idei Sirha Budapest szakkiállítás Future Store standján mutatott be.

Az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően a világ legvékonyabb PLA-rétegét képesek felvinni a papír felületére, amivel olyan környezetbarát, ugyanakkor víz-, olaj- és zsírálló, 40-60 grammos papírt is lehet gyártani, amely közvetlenül érintkezhet az élelmiszerekkel. Mindez áttörést jelent a vékony papírból készült frissáru- és horecatermékek csomagolóanyagának területén is, legyen szó akár csemegeáruról, hentesáruról, pizzáról, lángosról, hamburgerről vagy másokról.

Az eszközök dizájnját illetően nem lehet szó „hamisításról”: igazából nincsenek védett formatervek. „Hasonló” termékek viszont vannak bőven a piacon. Például a szakmában elterjedt peremes hullámkarton tálcát mi találtuk ki; mára számtalan cég forgalmazza egy-egy változatban, míg nálunk körülbelül 10-fajta elérhető. Nem tudunk a konkurencia ellen mit tenni, de azért mindig büszkén konstatáljuk, ha valahol mi formáltuk a piacot. Ugyanígy hiányoznak a szektorban a márkák is. Mi magyar tulajdonú cég vagyunk, nevünk uniós védjegy, de rajtunk kívül alig van vállalkozás (kizárólag multik), amelyek ugyanezt elmondhatják magukról.

Az étellel szennyezett edények újrafeldolgozása nemcsak az egyszer használatos csomagolás nagy problémája: nincs megoldva, ahogy a papírhulladékon és a PET-palackokon kívül semminek az újrafeldolgozása sincs. És ne higgye senki, hogy ez a műanyag csomagolás visszaszorításával megoldódik! A környezetbarát csomagolás pont a műanyag mellé kerül a szemétbe, és aztán a szemétégetőbe.

Favilla, fakanál, fatányér! - környezetbarát evőeszközök, tányérok, poharak és csomagolóanyagok a gasztronómiában

Főként növényi alapanyagú termékeket kínálunk – húzza alá Keve Zsuzsa –, ezek kukoricából, cukornádból, búzakorpából, fapépből készülnek. A kender, a cirok, a tengeri alga, nagyon sok olyan alapanyag van, amit vizsgálnak, fejlesztenek, tesztelnek, hogyan lehet beilleszteni a lebomló termékek alapanyagskálájába, kínálatába. A cukornádtermékek kivételével mind logózhatók, van már olyan festék is, amely növényből készül, tehát abszolút semmi kemikália nincs benne, a komposztálás során sem jelentenek veszélyt. A cukornádból készült terméket azért nem lehet logózni, mert azok felülete nem sík, hanem kissé göröngyös, tehát maximum matricázással lehet egyedivé tenni. Ami a használt edényeket illeti: a jelenlegi rendelkezések szerint komposzttelepre semmilyen étellel, itallal szennyezett növényi alapanyagú lebomló terméket nem lehet beszállítani, így az most a kommunális hulladékba kerül.

Jellemzően a papírtermékeket részesítjük előnyben, mert gyorsan lebomlanak, komposztálhatók, és papírként újra felhasználhatók. Vannak biológialiag lebomló, polimer bevonatú papír- és cukornádrost termékeink is, valamint kicsit lassabban, de szintén maradéktalanul lebomló PLA-termékek, csak a papírnak hosszabb idő kell e folyamathoz. A Box Again termékcsalád minden tagja színezhető és logózható.

Favilla, fakanál, fatányér! - környezetbarát evőeszközök, tányérok, poharak és csomagolóanyagok a gasztronómiában

Léteznek hamisítványok és félmegoldások, méghozzá elég nagy számban. Fából vaskarika például a papírpohár vagy ételdoboz műanyag bevonattal, valamint a keményítő vagy cellulóz alapú doboz műanyag (PP, PS) erősítéssel. Csapdába csalja a jóhiszemű fogyasztókat az utóbbi évek egyik slágerterméke, a biodegradábilis műanyag is, amely a hangzatos neve ellenére nem bomlik le, csak bizonyos környezeti hatások következtében apró cafatokra esik szét.

Sajnos a hulladékfeldolgozó-ipar nincsen – még – felkészülve az étellel szennyezett dobozok kezelésére.

Ipacs Tamás

Kapcsolódó cikkeink