FAO: Nem drágult a nemzetközi élelmiszerkosár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 03. 10:48

Összességében stabilak maradtak a nemzetközi élelmiszerárak szeptemberben, miután az alacsonyabb cukorárak ellensúlyozták a növényi olajok és húsfélék árát.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel követett alapvető élelmiszer-alapanyagok árindexe gyakorlatilag nem változott augusztus óta, bár így is 3,3%-kal magasabban van tavaly szeptemberhez képest.

A gabonafélék átlagára kiegyensúlyozott maradt az emelkedő búza- és csökkenő kukoricaárak mellett. A rizs ára mérsékelten csökkent a visszafogott kereslet és szakpolitikai bizonytalanságok miatt a Fülöp-szigeteken és Nigériában.

A növényiolaj-árak 1,4%-kal növekedtek, elérve az elmúlt egy éve legmagasabb értékét. A változás hátterében több tényező áll, mint például Kína és India stabil kereslete a pálmaolaj iránt, a repceolaj magas jegyzése az Európai Unió biodízel igénye miatt. A szója- és napraforgóolaj ára csökkent.

A cukor ára közel 4%-ot esett augusztus óta a bőséges készletekről és kínálatról szóló várakozások és a megcsappant brazil kereslet tükrében.

A tejtermékek ára 0,6%-ot csökkent, miután a tejpor árnövekedését ellensúlyozta a sajt és vaj árának bezuhanása.

A FAO húsár-indexe 0,8%-kal erősödött a kínai importigény miatt. A sertéshús ára az országban, a világ legnagyobb piacán, tartotta magas augusztusi értékét, miközben az európai kibocsátás bővülése épp ellenkező hatással bírt.

Frissített gabona-előrejelzés

A legújabb FAO Gabonakészletek- és igények gyorsjelentése alapján a nemzetközi gabonatermelés 2019-ben eléri a 2 706 millió tonnát, 2%-kal meghaladva a tavalyi értéket.

A korábbi becslések ennél magasabbak voltak, ám az ausztrál búzakibocsátás a száraz időjárás, továbbá Kína, India, Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok alacsonyabb rizstermelése miatt módosítani kellett ezen. Mindeközben a szemesterményekre vonatkozó előrejelzést megemelték a várhatóan jobb árpa- és kukoricatermelés miatt.

A világ mintegy 2 714 millió tonna gabonát használ fel ebben a szezonban – valamelyest kevesebbet az előzetesen vártnál, ám még így is rekord mennyiségben. A világ gabonakészlete 2%-kal lesz alacsonyabban a nyitókészlethez képest.

Kapcsolódó cikkeink