FAO: Gyökeres változásokkal egy globális élelmiszer-kereskedelemért, amely a táplálkozás javát szolgálja
A globális élelmiszer-kereskedelem alapvető minden ország számára, de eljött az ideje hogy a jelenlegi kereskedelmi szabályok újragondolásra kerüljenek azzal a céllal, hogy az az egészséges és tápláló élelmiszereknek kedvezzen, ne kizárólag az olcsóknak – nyilatkozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva.
Korábban, a háborút követő időszakban, az exporttámogatás volt a fő irány, hogy az emberek élelmiszerhez juthassanak. Mára ezek az árucikkek a „feldolgozott élelmiszerek szinonimájává váltak,” és az elhízás veszélye ugyanolyan fenyegető, mint az éhínségé. „Most a teljesen megváltozik minden.”
Az élelmiszerlánc a „termelőtől a fogyasztóig” modellje nem tükrözi az élelmiszer-rendszerek összetettségét, mondta. „A fontos dolgok ugyanis nem az asztalnál dőlnek el.”
Az élelmiszerekre vonatozó szabályzások, szabványok, termelési protokollok, támogatások és közzétételi eljárások mind újragondolásra szorulnak, hogy megvédjük az egészséges élelmiszereket. „Az egészséges táplálkozás előmozdítása a FAO feladata, mi több, kötelessége” – tette hozzá.
Graziano da Silva a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutató Intézet (IFPRI) által kiadott 2018-as globális élelmiszerpolitikai jelentés bemutatóján beszélt Rómában, melynek központi témája a globalizáció okozta elégedetlenség csillapítása.
„Nem szabad csupán a termelésre fókuszálnunk” – mondta Shenggen Fan, az IFPRI főigazgatója.
„Kétségtelenül szükségünk van a kereskedelemre, mivel általa tudjuk ellátni a lakosságot. A kérdés inkább az, hogy milyenre?” – mondta José Graziano da Silva.
A növekvő kereskedelmi összetűzésekre utalva, főleg a friss áruk kapcsán, meghaladottnak nevezte azt a szabályozást, ahol „egz Brazíliából Japánba exportált árura ugyanazon előírások vonatkoznak, mint egy a környéken termett árura, amit aztán a helyi piacon értékesítenek.”
A jelenlegi gyakorlat gyakran a tömegesen előállított, feldolgozott élelmiszereknek kedvez, melyek tele vannak telített zsírsavakkal, cukorral és sóval.
„Ahhoz, hogy a jövő élelmiszerellátó rendszerei egészséges táplálékot biztosítsanak az emberiség számára, nagy változásnak kell történnie,” mondta Graziano da Silva, hozzátéve, hogy ez komoly terhet ró majd a standardokat kidolgozó testületekre, mint a Codex Alimentarius. „Ha valóban meg akarjuk lépni ezt a változtatást, nagyban kell gondolkoznunk”.
Kapcsolódó cikkeink
Vetőmagokkal segíti Csád mezőgazdaságát hazánk
Agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segítené hazánk Csád…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával
Afrika lehet a világ legnagyobb globális élelmiszer-előállítója, hazánknak pedig az…
Tovább olvasom >Több együttműködést sürget a banánágazatban az ENSZ FAO
A Negyedik Banán Világfórum résztvevői megvitatják a főbb kihívásokat, mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >