FAO: drágulás és áringadozások jellemzik majd az élelmiszerpiacot
Tovább növelheti a februárban történelmi csúcsra emelkedett élelmiszerárakat és veszélybe sodorhatja az ellátás biztonságát a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának terjedése és a protekcionizmus – figyelmeztet hétfőn megjelent elemzésében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
A FAO szerint az élelmiszerek piacán a következő évtizedben végig drágulásra kell számítani, és meghatározó lehet a volatilitás, az árak heves ingadozása is.
A magas árak veszélyeztetik az ellátás biztonságát, a volatilitásból eredő bizonytalanság pedig visszafoghatja a beruházásokat, a világ így egyre nehezebben birkózik meg az élelmiszer-válságokkal. A helyzetet nemzetközi együttműködéssel, egyebek között a piaci szabályozás erősítésével és sürgősségi tartalékkészletek felhalmozásával lehet kezelni a FAO szerint.
A sérülékenység fokozódását jelzi például az, hogy az ázsiai térségben 2003 és 2009 között 10 országban keletkezett élelmiszerellátási válsághelyzet szélsőséges időjárási jelenségek miatt, míg 1981 és 2002 között 5 országban volt ilyen típusú krízis.
A feszültség a legalapvetőbb összefüggést, a termelés és a fogyasztás alakulását tekintve is egyre nagyobb: a globális élelmiszerfogyasztás az utóbbi időszakban átlagosan évi 2 százalékkal nőtt, és a bővülést alig fékezte a gazdasági világválság. Ugyanakkor a termelés növekedési üteme a 2008-as 3,8 százalékról 2010-re 0,8 százalékra csökkent a FAO adatai szerint.
Az éhezők száma tavaly csökkent, a 2009-ben elért 1,023 milliárdos csúcsról 925 millióra mérséklődött, de így is elfogadhatatlanul magas – figyelmeztet az ENSZ szervezet. A fejlődő országokban élők 16 százaléka volt alultáplált tavaly, az éhezők aránya így csökkent a 2009-es 18 százalékhoz képest, a mérséklődés üteme azonban elmarad a világszervezet úgynevezett millenniumi célkitűzéseitől, amelyek azt irányozzák elő, hogy 2015-re 50 százalékkal csökkenjen az éhezők száma 1990-hez képest.
A nemek közötti egyenlőtlenség is komoly hatással van az élelmiszertermelésre – állapítja meg a nemzetközi nőnap elé időzített jelentésében a FAO, amely szerint az egyenlőtlenségek kiküszöbölése jelentős növekedési forrás: akár 100-150 millióval is csökkenthető az éhezők száma, ha biztosítják a nők egyenlő hozzáférését a termelési és finanszírozási forrásokhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >