FAO: Alacsony élelmiszerárakkal búcsúzott a nyár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 09. 05. 10:12

Mérséklődtek a globális élelmiszerárak augusztusban az alapvető gabonafélék és a cukor árának zuhanása miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását követi nyomon, 1,1%-kal csökkent július óta, amivel pontosan 1,1%-kal van magasabban a tavaly augusztusi értékénél.

A gabonafélék 6,4%-os árcsökkenése hozta a legjelentősebb változást az elmúlt hónapban. A kukorica jegyzési szintje a vártnál sokkal alacsonyabb lett a meglepetésszerűen jó terméseredmény után az Amerikai Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukorica-előállító és exportőr országában. A bőséges kínálat nyomás alatt tartotta a búza árát is, miközben a rizs inkább drágult szezonális faktorok és a thaiföldi időjárás a vetésre gyakorolt hatása körüli aggodalmak okán.

A cukor 4%-kal lett olcsóbb a nemzetközi piacokon a brazil valuta gyengülése és India és Mexikó bőséges exportkészletei miatt.

Ezzel szemben a növényi olajok árindexe majd 6%-kal 11 havi csúcsára emelkedett, a pálmaolaj iránti nemzetközi kereslet élénkülése és a kedvezőtlen indonéziai időjárás okán. A szójaolaj szintén drágult.

A húsfélék átlagára 0,5%-ot erősödött, ami azt jelenti, hogy januárhoz képest 12,3%-kal kell többet fizetni értük. Különösen a sertéshús ára növekedett az afrikai sertéspestis generálta kínai keresletugrás miatt.

Az elmúlt két hónap trendjét megfordítva a tejtermékek ára a sajt és a sovány, illetve teljes tejpor drágulásával emelkedni kezdett (+0,5%).

Friss előrejelzés a gabonatermésre

A FAO gabonakészletek és –igények gyorsjelentése is megjelent, ami a teljes globális gabonakibocsátást 22 millió tonnával többre, összesen 2 708 millió tonnára becsüli.

A változás főként az amerikai kukoricatermelés javulását tükrözi. Bár a FAO kisebb búzatermést vár 2019-ben az európai uniós és orosz termelékenységi adatok rosszabbodása miatt, ennek ellenére a várható búzamennyiség 5%-kal meghaladja a tavalyit. A rizstermelés az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának köszönhetően szintén nagyobb lesz a korábban becsültnél, az 517 millió tonna várható mennyiség megegyezik a tavalyi rekordszinttel.

A gabonafélék iránti kereslet soha nem látott mértéket ölt, miután a rizsfogyasztás a csúcson lesz: az összesen 519 millió tonnás felhasználás fejenkénti fél kilo pluszt jelent tavalyhoz képest. Az előzetes becslésekhez képest több fogy majd búzából, kukoricából és árpából is.

A pozitív termelési kilátások révén a gabonakészletek 847 millió tonnára dagadnak 2020-ra, ami azonban 16 millió tonnával elmarad a szezoneleji értéktől. Az Egyesült Államok jelentős kukorica-készleteket halmozhat fel, míg Kína búzaraktárai 7,9%-os várható bővülésükkel rekordot dönthetnek.

A gabonafélék a nemzetközi kereskedelbe kerülő mennyiségét továbbra is 415 millió tonnára becsülik, ám eltérő összetétellel a búza és rizs javára a kukoricával szemben.

Kapcsolódó cikkeink