FAO: A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége

Dátum: 2020. 02. 19. 08:23

Az elmúlt évtizedek jelentős élelmiszerbiztonsági eredményei ellenére az élelmiszerek okozta megbetegedések száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. Évente mintegy 600 millióra becsülik azok számát akik szennyezett élelmiszertől betegednek meg (minden 10. ember érintett) és ez 420 000 ember életébe kerül. A biztonságos élelmiszer nem csak az egészség és az élelmezés alapja, de sokak megélhetésének, a gazdasági fejlődésnek, kereskedelemnek és az egyes országok jóhírének is.

A mai napon az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése alapján először tartják meg az
élelmiszerbiztonsági világnap
ot, egy újabb lökést adva a biztonságos élelmiszert garantálni igyekvő törekvéseknek.

Két ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lettek kijelölve ennek koordinálására szerte a világon.

Mivel az élelmiszer bárhol beszennyeződhet a termelőtől a tányérig tartó útján, biztonságának garantálásához mindenki hozzájárul, aki élelmiszert termel, feldolgoz, szállít, tárol, értékesít és fogyaszt.

„A fogyasztók kezében a kulcs a változáshoz,” – mondta Mary Kenny, a FAO élelmiszerbiztonsági és -minőség szakértője. „Az élelmiszerellátó lánc összetettségét tekintve a fogyasztóknak időbeni, érthető és megbízható információra van szüksége, hogy a beltartalmi és az élelmiszerből fakadó veszélyek ismeretében hozzák meg döntéseiket.”