A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége
Az elmúlt évtizedek jelentős élelmiszerbiztonsági eredményei ellenére az élelmiszerek okozta megbetegedések száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. Évente mintegy 600 millióra becsülik azok számát akik szennyezett élelmiszertől betegednek meg (minden 10. ember érintett) és ez 420 000 ember életébe kerül. A biztonságos élelmiszer nem csak az egészség és az élelmezés alapja, de sokak megélhetésének, a gazdasági fejlődésnek, kereskedelemnek és az egyes országok jóhírének is.
A mai napon az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése alapján először tartják meg az élelmiszerbiztonsági világnapot, egy újabb lökést adva a biztonságos élelmiszert garantálni igyekvő törekvéseknek.
Két ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lettek kijelölve ennek koordinálására szerte a világon.
Mivel az élelmiszer bárhol beszennyeződhet a termelőtől a tányérig tartó útján, biztonságának garantálásához mindenki hozzájárul, aki élelmiszert termel, feldolgoz, szállít, tárol, értékesít és fogyaszt.
„A fogyasztók kezében a kulcs a változáshoz,” – mondta Mary Kenny, a FAO élelmiszerbiztonsági és -minőség szakértője. „Az élelmiszerellátó lánc összetettségét tekintve a fogyasztóknak időbeni, érthető és megbízható információra van szüksége, hogy a beltartalmi és az élelmiszerből fakadó veszélyek ismeretében hozzák meg döntéseiket.”
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >A klímaváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdák kárára
Hazánk elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor a gazdák versenyképességét…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >