A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége
Az elmúlt évtizedek jelentős élelmiszerbiztonsági eredményei ellenére az élelmiszerek okozta megbetegedések száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. Évente mintegy 600 millióra becsülik azok számát akik szennyezett élelmiszertől betegednek meg (minden 10. ember érintett) és ez 420 000 ember életébe kerül. A biztonságos élelmiszer nem csak az egészség és az élelmezés alapja, de sokak megélhetésének, a gazdasági fejlődésnek, kereskedelemnek és az egyes országok jóhírének is.
A mai napon az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése alapján először tartják meg az élelmiszerbiztonsági világnapot, egy újabb lökést adva a biztonságos élelmiszert garantálni igyekvő törekvéseknek.
Két ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lettek kijelölve ennek koordinálására szerte a világon.
Mivel az élelmiszer bárhol beszennyeződhet a termelőtől a tányérig tartó útján, biztonságának garantálásához mindenki hozzájárul, aki élelmiszert termel, feldolgoz, szállít, tárol, értékesít és fogyaszt.
„A fogyasztók kezében a kulcs a változáshoz,” – mondta Mary Kenny, a FAO élelmiszerbiztonsági és -minőség szakértője. „Az élelmiszerellátó lánc összetettségét tekintve a fogyasztóknak időbeni, érthető és megbízható információra van szüksége, hogy a beltartalmi és az élelmiszerből fakadó veszélyek ismeretében hozzák meg döntéseiket.”
Kapcsolódó cikkeink
AM: befejeződött a nyári aratás, kedvezőek a hozamok
A napokban befejeződött a nyári aratás Magyarországon, a rendelkezésre álló…
Tovább olvasom >A FAO élelmiszerár-indexe enyhén emelkedett júliusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >