Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben
„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

(Fotó: Nébih)
Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta a hazai fajtavizsgálatok során, valamint a bemutatókon szerzett tapasztalatok megosztásának jelentőségét. Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK osztályelnöke a szakmai rendezvények fontosságát emelte ki. Szobonya Nikoletta, meteorológus a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságáról, a növényállományok mikroklímájáról, valamint a lokális körülmények hatásairól ismertetett agrármeteorológiai statisztikákat.
Védekezés, technológia, zöldmetszés
Dr. Szabó Árpád, egyetemi docens hasznos információkat osztott meg az őszibarack legfontosabb kártevői ellen alkalmazható, specifikus védekezési lehetőségeket elemezve. Előadása során kitért a technológiai szempontokra és a költséghatékonyságra egyaránt. Őt követte dr. Szani Zsolt, aki az őszibarack fajtaelőállítás trendjeit, valamint az Európai Unió őszibarack fajtahasználatát elemezte a hazai fajtavizsgálati tapasztalatok szemszögéből. A szakmai bemutatót még teljesebbé tette Komma László, kertészeti szakértő azzal, hogy a Timon Béla féle őszibarack karcsúorsó zöldmetszését bemutatva a fagykárosodott őszibarack-ültetvény termesztéstechnológiájának alapelveit ismertette.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
OMSZ: a tavalyinál jobb lehet az EU szemeskukorica-termése
Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3…
Tovább olvasom >Élelmiszermentés
A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel…
Tovább olvasom >Újra támad hazánkban a nyugat-nílusi láz!
Augusztus közepe óta 12 lóban és egy elhullott gólyában igazolta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kantar: a saját márkák a globális élelmiszerköltés 22%-át adják
A Kantar új kutatása szerint a saját márkás termékek jelenleg…
Tovább olvasom >Szigorítást sürget a NAK a növényi eredetű termékek elnevezésére vonatkozóan
Az európai mezőgazdasági termelőket összefogó Copa-Cogeca állásfoglalást adott ki a…
Tovább olvasom >Új „sörre tesz” az AB InBev a light termékek versenyében
Az Anheuser-Busch InBev egy kedden tartott befektetői prezentációjában „globális márkává”…
Tovább olvasom >