Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben
„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

(Fotó: Nébih)
Várszegi Gábor, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta a hazai fajtavizsgálatok során, valamint a bemutatókon szerzett tapasztalatok megosztásának jelentőségét. Ezt követően dr. Mártonffy Béla, a NAK osztályelnöke a szakmai rendezvények fontosságát emelte ki. Szobonya Nikoletta, meteorológus a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságáról, a növényállományok mikroklímájáról, valamint a lokális körülmények hatásairól ismertetett agrármeteorológiai statisztikákat.
Védekezés, technológia, zöldmetszés
Dr. Szabó Árpád, egyetemi docens hasznos információkat osztott meg az őszibarack legfontosabb kártevői ellen alkalmazható, specifikus védekezési lehetőségeket elemezve. Előadása során kitért a technológiai szempontokra és a költséghatékonyságra egyaránt. Őt követte dr. Szani Zsolt, aki az őszibarack fajtaelőállítás trendjeit, valamint az Európai Unió őszibarack fajtahasználatát elemezte a hazai fajtavizsgálati tapasztalatok szemszögéből. A szakmai bemutatót még teljesebbé tette Komma László, kertészeti szakértő azzal, hogy a Timon Béla féle őszibarack karcsúorsó zöldmetszését bemutatva a fagykárosodott őszibarack-ültetvény termesztéstechnológiájának alapelveit ismertette.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Zamatos indulás: Elrajtolt a 2025-ös magyar dinnyeszezon
Bár a hűvös tavasz néhány héttel eltolta a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >