Minőségi biztosítások

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 31. 09:36

Az információ hatalom. A termékekről összegyűjtött adatok biztonságot nyújtanak az egyre szigorodó törvényi környezetben, erősítik a gyártók piaci helyzetét, új lehetőségeket nyitnak meg a vásárlókkal és a partnerekkel való kommunikálásban.

bolt

A hamisítás elleni globális küzdelem, a márkák védelme és az értékes termékek nyomon követése egyre égetőbb témák a nemzetközi kereskedelem kapcsán. A hagyományosan a csomagoláson feltüntetett termékadatok mellett a hozzáadott értékű információk jelentősége hihetetlen mértékben nőtt. Az Európai Unió felismerte, hogy a GS1 szabványrendszer, melyet világszerte egységesen alkalmazhatnak gyártók, kereskedők, szolgáltatók, fogyasztók és az államigazgatási szervezetek is, hatékony segítséget nyújthat ezeken a területeken. Vatai Krisztina a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója kiemeli:

– A nyomon követés az ellátási lánc teljes átláthatóságát jelenti. Ennek biztosításához az alapanyagoktól a késztermékig zajló folyamatokban és a késztermék fogyasztóig történő eljuttatása során is meg kell válaszolni a ki, hol, mit, miért és mikor kérdéseket, melyek a gyakorlatban az alábbi feladatok teljesítését jelentik: termékek és szereplők azonosítása; címkézés és adatgyűjtés; nyomon követési adatok rögzítése; termékhez köthető és nyomon követési adatok megosztása. Emellett a tudatos fogyasztó számára ma már alapelvárás, hogy a termékről gyorsan, pontos és megbízható információt kapjon. Az innovatív fogyasztó előszeretettel használja okostelefonját vásárlás közben is, főleg, ha így promóciókról értesülhet, vagy akciós kupont ér el, melyet a kasszánál akár azonnal be is válthat, és az élményt egy érintéssel meg is oszthatja barátaival a közösségi fórumokon. A GS1 által, de a felhasználók bevonásával készített szektorspecifikus útmutatók bemutatják, hogy a különböző technológiák – vonalkódos jelölés, elektronikus kommunikáció, adatkommunikációs hálózatok – alkalmazásával és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, hogyan kell ezeket az adatcsoportokat nyilvántartani, megjeleníteni a terméken és/vagy megosztani a kereskedelmi partnerekkel, hatósági szereplőkkel. A GS1 szakértői pedig személyes szaktanácsadással segítik a vállalkozásokat a hatékony és gyors bevezetésben. Nemrég 6 hazai vállalkozásnál végeztünk nyomon követési auditot. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a legtöbb esetben informatikai rendszerek támogatásával és magas szintű releváns tudással bírnak a minőségbiztosítás területén.

Csökkenő kockázat

A Bureau Veritas Certification képviseletében Laczkó György üzletfejlesztő, élelmiszerbiztonsági auditor elmondta, hogy az irányítási rendszer a szervezet kockázatait kezeli és csökkenti, képessé teszi a céget a gyors reagálásra olyan helyzetekben, amelyek károsan befolyásolhatják működését és teljesítéseit az ügyfelek felé:

– Az irányítási rendszer valós idejű beavatkozást tesz lehetővé, ezzel mérsékeli az olyan események hatását, esetleg ki is küszöböli őket, mint nem megfelelő termék gyártása, késedelmes szállítás, negatív környezeti hatások. A vállalkozások többsége manapság arra törekszik, hogy üzleti partnerei, beszállítói is hasonlóan korszerű irányítási rendszert működtessenek. Így nagyban javul a teljes ellátási lánc teljesítménye, kiszámíthatóbbá teszi az üzleti folyamatokat és hatékonyabbá a működést. Az új ISO-szabványok egyértelműen azt támogatják, hogy csak olyan szabályozást és adminisztrációs terheket vállaljanak a szervezetek, amelyekre valóban szükség van a hatékony gyártáshoz vagy a szolgáltatás kivitelezéséhez. Az ellátási lánc valamennyi szereplőjének tudunk nyújtani beszállítói auditot, tanúsítunk irányítási rendszereket, és a kereskedőláncok igényeinek megfelelően számos IFS, BRC élelmiszer-biztonsági tanúsítást végzünk. Szolgáltatásaink igénybevételével jelentősen csökken annak a veszélye, hogy a terméket ki kell vonni a piacról jogi vagy biztonsági probléma miatt, és értékesítési veszteséget szenvedjen a gyártó és a kereskedő is. A különféle auditok, ellenőrzések elsősorban az üzleti partnerek felé járnak egyértelmű előnyökkel és átláthatósággal, a fogyasztó ebből annyit érzékel, hogy a megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszer vagy egyéb FMCG-termék a részére elérhető. Természetesen azonban ez a leglényegesebb mindenki számára.

Biztonság molekuláris szinten

A WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. 25 éve van jelen a magyar piacon. Akkreditált tevékenységi területei között szerepelnek a környezetvédelmi vizsgálatok, az élelmiszer- és takarmányvizsgálatok, a gyógyszervizsgálatok, szaktanácsadás és oktatás, illetve kutatás-fejlesztés. Dr. Szigeti Tamás János, a cég üzletfejlesztési igazgatója a termékekben található, nem kívánt anyagokkal kapcsolatos félreértésekre hívja fel a figyelmet:

– A közvélemény általában zéró toleranciával tekint erre a kérdésre – gyakran halljuk ezt a kifejezést a médiában –, tehát elvárásaik szerint a termék egyáltalán nem tartalmazhat nem kívánt anyagokat. Tudományos megfontolások alapján a mi laboratóriumainkból nem adunk nullát semmiféle vizsgálat eredményére. Analitikai kémiában ugyanis a nulla mint mérési eredmény nem létezik, legfeljebb azt tudjuk kijelenteni, hogy az illető vegyület értéke kisebb, mint amit a vizsgálat ki tud mutatni.

Az élelmiszer-biztonság tekintetében a cég tevékenységei közé vizsgáló laboratóriumi szolgáltatások (élelmiszer-analitika, érzékszervi, molekuláris és mikrobiológiai vizsgálat, illetve szakmai tanácsadási tevékenység) tartoznak.

– Ügyfeleink egyrészt azért fordulnak hozzánk, hogy kiderüljön, a termékük a laboratóriumba szállított minta vizsgálata alapján megfelel-e a jogszabályi előírásoknak – mondja dr. Szigeti Tamás János. – Ugyanakkor a legtöbb cég, túlmutatva a jogszabályi megfelelésen, adott esetben már a termékfejlesztés első szakaszában kéri a segítségünket. Gyakran előfordul, hogy a gyártó meg szeretné tudni, milyen hasznos anyagokat tartalmaz a terméke, esetleg az élelmiszerlánc teljes hosszán, az alapanyag-beszerzés, gyártás, tárolás, szállítás során végig megőrzi-e a minőségét. Épp ezért a termék életének bármelyik szakaszában képesek vagyunk hasznos információkkal ellátni az ügyfeleinket.

Az elmúlt évek egyik slágertémája lett a csomagolóanyag. Ez az oka annak, hogy a Wessling Hungary csomagolóanyagokkal foglalkozó csoportja immár 5. éve kiterjedten vizsgálja a csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe átkerülő nemkívánatos anyagokat. Arnold J. Lehman amerikai toxikológustól származik az állítás: egyáltalán nem oldódó anyagok nem léteznek, legfeljebb az oldhatóság nagyon csekély.

– Meghökkentő olykor, hogy milyen anyagokra bukkanunk, de nem szeretném megijeszteni a fogyasztókat, gyártókat, elvégre az élelmiszert el kell választani a környezettől, meg kell védeni, adagolni, szállítani kell – jelzi az üzletfejlesztési igazgató. – És az egyre modernebb gyártási folyamatok lehetővé teszik, hogy az előbb említett szempontok mindegyikének megfeleljen a csomagolás. Akit bővebben érdekel a téma, annak figyelmébe ajánlom a HUNGALIMENTARIA 2017 Konferenciát április 26–27-én, amelyet a NÉBIH-hel közösen szervezünk. Immár 11. alkalommal tartjuk meg az élelmiszer-ellenőrzés, az élelmiszerek vizsgálatával, ellenőrzésével foglalkozó szervezetek, gyártók és forgalmazók kétévente esedékes tudományos seregszemléjét, és várjuk az érdeklődőket. Az idei konferencia fókuszában pedig éppen a csomagolóanyagok lesznek.

Kapcsolódó cikkeink