Ezért kellene a nyugati embereknek több tengeri algát enniük
A sushi kivételével a legtöbb nyugati országban viszonylag alacsony az algafogyasztás. Egy nemrégiben készült tanulmányban azt vizsgálta, hogy a fogyasztók hogyan értékelik a tengeri moszatokat és a potenciális (tengeri moszattal kiegészíthető) élelmiszereket, amikor azok fogyasztására gondolnak. Azt találták, hogy az emberek a tengeri moszatból készült élelmiszertermékeket (például a tengeri moszatburgereket) vonzóbbnak vélték, mint a tengeri moszatot mint általános élelmiszerforrást.
Figyelemre méltó, hogy mivel a résztvevők már elvárták, hogy a tengeri moszat termékek egészségesek és fenntarthatóak legyenek, ezek a tulajdonságok kevésbé voltak fontosak a tengeri moszat elfogadása szempontjából. Az íz és az ismertség volt az a két tényező, amely a legnagyobb hatással volt a résztvevők hajlandóságára, hogy kipróbálják és megvásárolják a tengeri algából készült élelmiszereket.
A Checkout azt sugallja, hogy az Egyesült Királyságban az emberek – más nyugati országok fogyasztóihoz hasonlóan – kevésbé ismerik a tengeri algát mint összetevőt. Ez azért fontos, mert az élelmiszer-neofóbia (az új élelmiszerek elkerülése) megakadályozhatja a fogyasztókat abban, hogy új termékeket próbáljanak ki. És különösen a tengeri moszatok esetében az első benyomások kevésbé lehetnek vonzóak, ha a tengerparton partra mosott növényhez kötődnek. Például a kutatásunkban részt vevők közül sokan „büdösnek”, „sósnak” és „nyálkásnak” képzelték a tengeri moszatot, amikor megkérdezték őket.
Ennek ellenére számos európai országban a tengeri moszatok fogyasztása nagy múltra tekint vissza. Ilyen például a laver-bread, a laver hínárból készült sós püré, amelyet a walesi konyha részeként más tengeri herkentyűkkel együtt fogyasztanak. Édes alternatívája a karragén puding, egy kocsonyaszerű desszert, amelyet karragén hínárból (más néven ír moha) készítenek. A tengeri moszat e hagyományos fogyasztása azonban ma már inkább .
Az ehető tengeri moszatok és algák – vagy tengeri zöldségek – az óceánban található vízi növények egy csoportja. A moszat, a dulse, a wakame és a tengeri szőlő mind olyan tengeri moszatfajták, amelyeket algából készült ételekben használnak. Bár a tengeri moszat fogyasztása főként az ázsiai országokban elterjedt, manapság a tengeri moszatok széles körben egyre népszerűbbek, mint számos étel és ital összetevője. Ide tartozik különösen a sushi, ahol a nori hínárt zöldség-, hal- és rizsalapú töltelékek ehető csomagolására használják.
Tápláló élelmiszerforrás
Ez azért hasznos, mert a tengeri moszatok rendkívül sokoldalú és tápláló élelmiszerforrás, amely jótékony hatással lehet az étrendünkre. A tengeri moszatok gyakran rostban gazdagok, és magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Ide tartozik a jód és a B12-vitamin is, amelyek a vegetáriánus és vegán étrendből hiányozhatnak. A tengeri moszat pedig számos termékhez hozzáadható az ízük miatt, valamint azért is, ahogyan a levesek sűrítésére vagy a fagylalt állagának stabilizálására is használható. Mivel a tengeri moszatoknak umami íze van, sok séf is kedveli a tengeri moszatokat, hogy fokozzák az ételek ízének mélységét.
A környezetvédelemmel kapcsolatos fontos beszédtémává vált, hogy átgondoljuk, mit eszünk. Ahogy egyre többen próbálunk kevesebb húst és tejterméket fogyasztani, úgy nőtt a növényi alapú termékek (beleértve a hamburgerpogácsákat, nuggetseket és kolbászokat), a növényi alapú tejek (szója-, mandula-, rizs- és zabtej) és más tejipari alternatívák (például a tejmentes joghurt és sajt) fogyasztása.
Növényi alapú termékek
A jelenlegi piacon a növényi alapú „hús” jellemzően szójából készül, más növényi eredetű fehérjék közé tartozik a borsó, a gomba és a búza. Fontos, hogy a tengeri moszatok és algák méltó kiegészítői lehetnek ennek a listának.
Bár a tengeri moszatok fehérjetartalma fajonként eltérő (különösen a termelési folyamat során), a fehérje a zöldmoszatok esetében a száraz tömeg akár 25%-át, a vörösmoszatok esetében pedig 47%-át is kiteheti.
Ez azt jelenti, hogy a tengeri moszatok felhasználhatók a fehérjealternatívák tápanyagtartalmának kiegészítésére.
A tengeri moszatoknak gyakran alacsony a nátriumtartalmuk. Mivel a növényi alapú húskészítmények sótartalma magasabb lehet, mint a hasonló termékeké, a tengeri moszatokat a só helyett alternatív fűszerként lehetne használni, ami segíthetne javítani ezen termékek egészségességét, miközben fokozná az ízt.
Élelmiszer a jövőért
A tengeri moszatok az Egyesült Királyság partjai mentén a fenntartható gazdálkodásban is rejlik lehetőség. Más növényi eredetű alternatívákkal összehasonlítva ez azt jelenti, hogy kiemelkednek az édesvíz és műtrágya nélküli növekedési képességükkel, és nem versenyeznek a földterületért.
A kutatás azt is sugallja, hogy a csomagoláson az ízre koncentrálóbb megfogalmazás (ízletes, meleg, gazdag) és a fogyasztók számára receptötletek (tálaljuk a hínárt köretként) fontos marketingstratégia lehet, ha a jövőbeni hínártermékek új közönséget akarnak találni.
Van néhány további akadály, amelyet figyelembe kell vennünk. Például más növényi alapú alternatív élelmiszerekhez hasonlóan a tengeri moszat is drágább lehet, és a bolti elérhetőség korlátozott az online elérhetőséghez képest.
Mivel a tengeri moszatokban lévő tápanyagokat befolyásolja az a víz, amelyben nőnek, a túl sok fogyasztás vagy a nem szabályozott forrásból származó tengeri moszatok fogyasztása befolyásolhatja az élelmiszer-biztonságot.
Összességében azonban rengeteg ok van arra, hogy a tengeri moszat miért nagyszerű élelmiszer a jövőre nézve.
Donna Ahern / Checkout
Kapcsolódó cikkeink
Az Alfa Group gyorsítaná az ingatlanok zöld átállását Magyarországon
Jelentősen fel kell gyorsítani a hazai ingatlanpiac ESG követelményeknek való…
Tovább olvasom >Hamarosan elkészül a második európai Heatcube a KALL Ingredients magyarországi telephelyén
A Kyoto Group bejelentése szerint jelentős előrehaladást ért el a…
Tovább olvasom >Új ESG-részletszabályok jelentek meg
Augusztus 15-én kihirdetésre kerültek azok a végrehajtási rendeletek, amelyek pontos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átfogó átalakításokkal próbálja újraéleszteni a Starbucksot Brian Niccol vezérigazgató
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol, átfogó reformokat tervez bevezetni…
Tovább olvasom >A tanulás fontosabb lett a karriernél
Nagyot fordult a világ a munkahelyeken. Ma már nem csak…
Tovább olvasom >Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >