Ezerötszáz éves szőlőmagokat találtak a Negev-sivatagban
Régészek 1500 éves szőlőmagokra bukkantak a Negev-sivatagban, amelyeket a Bizánci Birodalom egészében az egyik legfinomabbnak és legnevesebbnek tartott bor előállítására használhattak. A Haifai Egyetem és az Izraeli Régészeti Hatóság közös ásatása a bizánci Haluza városában feltárta, hogy a magvak egy olyan szőlőfajtához tartoztak, amely mára nem maradt fenn.
Guy Bar-Oz, az egyetem szakembere elmondta, a következő feladat az ókori bor rekonstruálása, és ha szerencséjük van, ízvilágát is sikerül reprodukálni, amelynek alapján megismerhetik, mi tette a híres negevi bort olyan finommá.
A régészek a negevi avagy gázai borról – a kikötőváros után elnevezve, ahonnan a Birodalom minden szegletébe szállították – a bizánci történelmi beszámolókból értesültek. A nedűt kiváló minőségűnek tartották és nagyon drága volt. Senki sem tudja, mi tette olyan ízletessé, mivel a szőlőfajta nem maradt fenn.
A korábbi ásatások során megtalálták a szőlőtőkék termesztéséhez használt teraszokat, a borászatokat, és a korsókat, amelyekben a bort tárolták és szállították, de mostanáig nem sikerült szőlőmagokra bukkanni.
Az ókori magvak a haluzai szemétdombok egyikéből kerültek elő. A dombok szinte teljesen érintetlenül maradtak meg, ma az ókori város határait jelzik. Tárolásra, főzésre és felszolgálásra használt agyagedények töredékeinek különösen nagy számát is fellelték, közöttük igen sok, a negevi bor tárolására szolgáló gázai kancsóval. Emellett biológiai maradványok – beleértve a helyszínre importált és a bizánci város lakosainak gazdagságát jelző vörös-tengeri halak vázát, és földközi-tengeri kagylókat – tárháza is napvilágra került. A kutatás következő fázisában összefognak a biológusokkal, hogy szekvenálják a megtalált magvak DNS-ét, és így tárják fel származásukat.
A régészek elmondták, az európai fajták hatalmas mennyiségű vizet igényelnek, ami a modern technológiával nem olyan nagy probléma, de 1500 évvel ezelőtt valószínűtlen lehetett kivitelezése. Inkább helyi szőlőfajtákra gondolnak, amelyek jobban alkalmazkodtak a Negev-sivatagban uralkodó körülményekhez, ennélfogva a negevi bor nemzetközi presztízse talán egy olyan módszeren alapul, amellyel a szőlőtőkéket a sivatag zord feltételei között termeszteni tudták. (The Jewish Press, hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Ingyen biztosítja a kormány a gazdáknak az öntözővizet
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal,…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >