Ezer eurós szamársajtot készítenek Szerbiában
Meglepően borsos áron, kilónként ezer euróért (több mint 300 ezer forintért) árulja szamársajtját egy szerbiai termelő. A zasavicai szamártelep munkatársai az MTI tudósítójának elmondták: sajtot főleg külföldiek vásárolnak, szamártejet azonban sokan, mert számos egészségügyi probléma orvosolható vele.
Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron is meglepetést keltett, hogy az egyik helyi termelő kilogrammonkénti ezer eurós áron tudta értékesíteni készítményét. Az eladók szerint nem túlzás ez az ár, egy kilogramm szamársajthoz ugyanis 25 liter tejre van szükség, egy szamárkanca azonban naponta csupán két deciliter tejet ad. A termelő híre Szerbián kívülre is eljutott.
A Zasavicai Nemzeti Park a Duna és a Száva folyó között, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) mellett terül el mintegy kétezer hektáron. Az itt található telepen 110 szamarat tartanak. Emellett azonban megtalálható itt a szürke marha, a mangalicasertés és a különböző baromfifélék is.
A telepen fejt szamártejből különböző szappanokat és krémeket, valamint sajtot készítenek, a szamarak húsából pedig kolbászt.
A szamártejnek számos egészségmegőrző hatása van, állítólag fogyaszt, csökkenti a vér zsírtartalmát, gyógyítja a különböző bőrproblémákat, erősíti az immunrendszert és a légúti betegségekre is jó. Emellett anyatej helyett is adható, összetétel szempontjából ugyanis az összes állat teje közül ez hasonlít a legjobban az anyatejhez.
Egy liter szamártej itt 5 ezer dinárba (13 ezer forintba) kerül és az interneten is megrendelhető – mondták az eladók. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akiknek nincs ezer eurójuk arra, hogy egy kilogramm szamársajtot vásároljanak, a tejtermék 50 grammos kiszerelésben is kapható, ezért „mindössze” 6 ezer dinárt (mintegy 15 ezer forint) kell fizetni. (MTI, Markovics Annamária)
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Országos kutatás: ezek a magyarok kedvenc fogásai
Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >