Ezer eurós szamársajtot készítenek Szerbiában
Meglepően borsos áron, kilónként ezer euróért (több mint 300 ezer forintért) árulja szamársajtját egy szerbiai termelő. A zasavicai szamártelep munkatársai az MTI tudósítójának elmondták: sajtot főleg külföldiek vásárolnak, szamártejet azonban sokan, mert számos egészségügyi probléma orvosolható vele.
Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron is meglepetést keltett, hogy az egyik helyi termelő kilogrammonkénti ezer eurós áron tudta értékesíteni készítményét. Az eladók szerint nem túlzás ez az ár, egy kilogramm szamársajthoz ugyanis 25 liter tejre van szükség, egy szamárkanca azonban naponta csupán két deciliter tejet ad. A termelő híre Szerbián kívülre is eljutott.
A Zasavicai Nemzeti Park a Duna és a Száva folyó között, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) mellett terül el mintegy kétezer hektáron. Az itt található telepen 110 szamarat tartanak. Emellett azonban megtalálható itt a szürke marha, a mangalicasertés és a különböző baromfifélék is.
A telepen fejt szamártejből különböző szappanokat és krémeket, valamint sajtot készítenek, a szamarak húsából pedig kolbászt.
A szamártejnek számos egészségmegőrző hatása van, állítólag fogyaszt, csökkenti a vér zsírtartalmát, gyógyítja a különböző bőrproblémákat, erősíti az immunrendszert és a légúti betegségekre is jó. Emellett anyatej helyett is adható, összetétel szempontjából ugyanis az összes állat teje közül ez hasonlít a legjobban az anyatejhez.
Egy liter szamártej itt 5 ezer dinárba (13 ezer forintba) kerül és az interneten is megrendelhető – mondták az eladók. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akiknek nincs ezer eurójuk arra, hogy egy kilogramm szamársajtot vásároljanak, a tejtermék 50 grammos kiszerelésben is kapható, ezért „mindössze” 6 ezer dinárt (mintegy 15 ezer forint) kell fizetni. (MTI, Markovics Annamária)
Kapcsolódó cikkeink
Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >