Ezekkel a trükkökkel kerülik ki a drágulást az élelmes vásárlók

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 08. 16:48

2022-ben brutálisan elszálltak a termékek árai Magyarországon. A drágulás az egyik legnagyobb mértékben az élelmiszereket érintette. A zöldségek, gyümölcsök és a csomagolt élelmiszer ára is sok esetben 20-50 százalékos emelkedésen ment keresztül csupán egyetlen év alatt. Épp ezért a korábbinál jóval fontosabb most, hogy rákészüljünk a nagyobb bevásárlásainkra, számos tipp és trükk létezik ugyanis, amiket megfogadva rengeteg pénzt spórolhatunk, akár anélkül is, hogy más üzletet kéne felkeresnünk. A Pénzcentrum összegyűjtötte azokat a tippeket, amelyek segítségével a drágulás kevésbé érzékelhető.

Sokan igyekszenek kijátszani az inflációt

Júniusban az éves infláció 11,7 százalékos volt, ami az árak havi szinten 1,5 százalékos növekedését jelenti. Hazánkban ráadásul a rekordmértékű szárazság újabb nyomást helyezhet az élelmiszerpiacra. Az élelmiszerárak persze már az előző hónapokban is az általános drágulást jócskán túlszárnyaló mértékben növekedtek.

Júniusban az élelmiszerek ára 22,1%-kal emelkedett, számos termék esetében azonban a drágulás mértéke jócskán túlszárnyalta ezt. 2021 júniusa és 2022 júniusa között a 200-250 grammos tejes margarin ára lőtt ki a leginkább Magyarországon. A termék átlagosan nem kevesebb mint 70 (!) százalékkal kerül többe idén nyáron, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 313 forintot kellett fizetni egy darabért, addig most 533-at kell. Szintén súlyosan, 60% fölött drágult átlagosan a falburkoló csempe négyzetmétere és a rétesliszt is. A Pénzcentrum a múlt hónapban készített összeállítást a 10 csúcsdráguló termékből, amik mindegyikének ára 50 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett.

A helyzet pedig az elemzői konszenzus szerint nem hogy rendeződni látszani, de az árak emelkedésének mértéke belátható időn belül csak gyorsulni fog. A júliusi számok megismerésére már csak egy napot kell várnunk, de vélhetően a 13 százalékot is meghaladja majd a drágulás. Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzőjének ma publikált nyilatkozata szerint pedig augusztusban csaknem a duplájára gyorsulhat majd a drágulás havi üteme, amitől az alacsony bázissal párosulva az éves árindex 17 százalék közelébe emelkedhet.

Egy ilyen helyzetben pedig nyilván mindenki próbálja megfogni a forintjait, ahol csak tudja. A Pénzcentrum most utánajárt a boltok ravasz megoldásainak és annak, milyen trükkökkel tudunk rengeteget spórolni a nagybevásárláson,

1. Nézzük meg mi van akcióban

Kézenfekvőnek tűnhet, de a vásárlás előtt mindig érdemes lehet átböngészni az egyes élelmiszerboltok akciót. A Pénzcentrumon is hétről hétre megjelennek a legnagyobb magyarországi boltok aktuális akciós újságjai, amiket lapozgatva bárki könnyedén összeállíthatja a heti bevásárló listáját, ezzel is sokat spórolva a vásárláson.

2. Írjunk listát és tartsuk is magunkat hozzá

A tudomány is számos esetben igazolta már, hogy mennyire fontos a bevásárlólista megléte. Többek között egy a Journal of Consumer Behaviourban 2020-ban megjelent felmérés és az amerikai Marketingtudományi Intézet egy korábbi kutatása is igazolta, hogy mennyivel költséghatékonyabb lehet egy tervezett bevásárlás egy ad hoc jellegűnél. Utóbbi eredményei szerint azok a vásárlók, akik csak egy tervezetlen “gyors bevásárlásra” indulnak átlag 54 százalékkal több pénzt költenek, mint amennyit induláskor terveznek.

A Pénzcentrum cikke itt folytatódik

Kapcsolódó cikkeink