Ezek a leginkább egészséges sajtok
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Egy hónap alatt, 2024. januárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek ára azonban különösen figyelmet érdemel, mivel bizonyos termékek drágulása jelentősen befolyásolhatja a háztartások költségvetését.
Az élelmiszerek átlagosan 0,2%-kal drágultak, de az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 1,1%-kal, a csokoládé és kakaó 1,5%-kal, valamint az alkoholmentes üdítőitalok 1,1%-kal emelkedtek. A büféáruk 0,7%-kal, a péksütemények 0,6%-kal, a kenyér pedig 0,5%-kal drágult. Ezzel szemben a cukor 3,4%-kal, a kávé 2,0%-kal, a tojás 1,5%-kal, a baromfihús 1,3%-kal, a vaj és vajkrém, valamint a sertéshús 1,2–1,2%-kal, a tejtermékek pedig 1,1%-kal olcsóbbak lettek. Érdemes kiemelni, hogy a sajtok ára 15,6%-kal csökkent, ami jelentős megtakarítást jelenthet a sajtfogyasztók számára.
A sajtfogyasztás kapcsán érdemes odafigyelni, hogy melyik fajtát választjuk, és milyen előnyöket kínálnak az egyes típusok. A Prevention magazin szerint a sajt kiváló fehérje-, kalcium-, és probiotikumforrás, valamint számos nyomelemi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például K-vitamin, kálium és A-vitamin. Egy tanulmány szerint a sajtfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia megelőzésével is.
Az egészséges sajtfajták közül a parmezán, cheddar, kecskesajt, friss mozzarella, ricotta és kék sajt a legnépszerűbbek. A parmezán, például a Parmigiano Reggiano, kiváló foszforforrás és laktózmentes, így a laktózérzékenyek számára is megfelelő. A cheddar kalciumot és A- és K-vitamint tartalmaz, míg a kecskesajt kevesebb laktózt tartalmaz, és különböző állagban és ízesítésben kapható. A friss mozzarella probiotikumokat tartalmaz, és viszonylag alacsony a kalóriatartalma, míg a ricotta több zsírt tartalmaz, de jelentős kalciumforrás. A kék sajt, bár penészes, alacsony kalóriatartalmú, és magasabb fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával.
Az egészséges sajtok választása és mértékletes fogyasztása segíthet a kiegyensúlyozott étrend fenntartásában, miközben gazdag tápanyagforrást kínál. Az árak változása mellett a minőség és az egészséges választások szintén kulcsfontosságúak a megfelelő étrend kialakításához.
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Provident: magyarok egyre nagyobb részének kihívás kijönni a jövedelméből
A magyarok egyre nagyobb részének kihívás kijönni a jövedelméből, a…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Mesterséges intelligencia a munkahelyeken: kik használják az AI-t?
Mesterséges intelligencia a munkahelyeken: kik használják az AI-t? A GKI…
Tovább olvasom >Továbbra is stabil a hazai munkaerőpiac
Továbbra is stabil a hazai munkaerőpiac, a foglalkoztatottak száma évek…
Tovább olvasom >