Ezek a leginkább egészséges sajtok
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Egy hónap alatt, 2024. januárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek ára azonban különösen figyelmet érdemel, mivel bizonyos termékek drágulása jelentősen befolyásolhatja a háztartások költségvetését.
Az élelmiszerek átlagosan 0,2%-kal drágultak, de az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 1,1%-kal, a csokoládé és kakaó 1,5%-kal, valamint az alkoholmentes üdítőitalok 1,1%-kal emelkedtek. A büféáruk 0,7%-kal, a péksütemények 0,6%-kal, a kenyér pedig 0,5%-kal drágult. Ezzel szemben a cukor 3,4%-kal, a kávé 2,0%-kal, a tojás 1,5%-kal, a baromfihús 1,3%-kal, a vaj és vajkrém, valamint a sertéshús 1,2–1,2%-kal, a tejtermékek pedig 1,1%-kal olcsóbbak lettek. Érdemes kiemelni, hogy a sajtok ára 15,6%-kal csökkent, ami jelentős megtakarítást jelenthet a sajtfogyasztók számára.
A sajtfogyasztás kapcsán érdemes odafigyelni, hogy melyik fajtát választjuk, és milyen előnyöket kínálnak az egyes típusok. A Prevention magazin szerint a sajt kiváló fehérje-, kalcium-, és probiotikumforrás, valamint számos nyomelemi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például K-vitamin, kálium és A-vitamin. Egy tanulmány szerint a sajtfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia megelőzésével is.
Az egészséges sajtfajták közül a parmezán, cheddar, kecskesajt, friss mozzarella, ricotta és kék sajt a legnépszerűbbek. A parmezán, például a Parmigiano Reggiano, kiváló foszforforrás és laktózmentes, így a laktózérzékenyek számára is megfelelő. A cheddar kalciumot és A- és K-vitamint tartalmaz, míg a kecskesajt kevesebb laktózt tartalmaz, és különböző állagban és ízesítésben kapható. A friss mozzarella probiotikumokat tartalmaz, és viszonylag alacsony a kalóriatartalma, míg a ricotta több zsírt tartalmaz, de jelentős kalciumforrás. A kék sajt, bár penészes, alacsony kalóriatartalmú, és magasabb fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával.
Az egészséges sajtok választása és mértékletes fogyasztása segíthet a kiegyensúlyozott étrend fenntartásában, miközben gazdag tápanyagforrást kínál. Az árak változása mellett a minőség és az egészséges választások szintén kulcsfontosságúak a megfelelő étrend kialakításához.
Kapcsolódó cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Bezárja répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemét a Savencia
Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt.…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket átlagosan 4,6, a májusit 0,1 százalékkal haladták meg
2025. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg…
Tovább olvasom >Tempósabbá vált az infláció
A drogéria termékeknél a vártnál mérsékeltebb árcsökkenés volt júniusban, emellett…
Tovább olvasom >Rekorderedmény és nemzetközi növekedés a Pek-Snack Csoportnál
Rekordszintű, 12,7 milliárd forintos árbevétel mellett 2,5 milliárdos EBITDA-nyereséggel zárta…
Tovább olvasom >