Ezek a legfrissebb Home Office trendek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 12. 10:09

Az elmúlt évek alaposan átírták a lakberendezési szokásokat, hiszen a hibrid munkavégzéssel egy új élettérnek is helyet kellett csinálnunk: az otthoni irodának. Mára egyenesen trenddé vált olyan dolgozósarkot kialakítani, ami egyedi és inspiráló, de mégsem bontja meg a lakás összhangját. Az LG Magyarország a népszerű enteriőrtervező, Hadnagy Tímea segítségével most összefoglalta, milyen trendek övezik a home office-t 2024-ben, és milyen kreatív megoldásokkal és eszközökkel dobhatjuk fel házi irodánkat.

Trend az elektromosan felemelhető asztal

Mivel az otthon eltöltött munkanapok száma sok cég esetében már több, mint az irodában eltöltötteké, a home office állomás kialakítására érdemes legalább annyi figyelmet fordítani, mint az irodai környezetre. Hadnagy Tímea szerint az otthoni dolgozósarok vagy dolgozószoba két legfontosabb tényezője – évszámtól és dizájntól függetlenül – a funkcionalitás és a kényelem, és a dolgozósarok kialakításakor e két szempont mentén érdemes végiggondolnunk az igényeinket.

Funkcionalitás

„A legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy a dolgozósarok vagy -szoba mindennapos munkavégzésre lesz-e használva, vagy csak időszakosan. Míg előbbinek az adott egyénre szabott, fixen elhelyezett elemekből érdemes állnia, egy időszakos munkaasztal ismérve a könnyű szétszerelhetőség. Ez alapján a következő kérdés, hogy nagy teljesítményű asztali gépre van-e szükségünk, vagy elegendő egy laptop”

– hívja fel a figyelmet Hadnagy Tímea.

A dolgozóasztal mérete és elrendezése is függ attól, hogy állandó vagy ideiglenes használatra van-e szánva az állomás, de Tímea szerint egy 120×170 cm-es asztallapmérettel mindenképpen érdemes számolnunk.

 „Az egyszerű asztallapot érdemes kiegészíteni valamilyen fiókos tároló elemmel, amiben könnyen el lehet rejteni – adott esetben pedig elzárni – az asztalon lévő, vagy a munkához kapcsolódó dolgokat. Ezzel a belső tér letisztultabb, egységesebb maradhat”

– tette hozzá.

Kényelem

Minél több időt töltünk a képernyő előtt, az enteriőrtervező szerint annál fontosabb az ergonómia, illetve a természetes fény, megfelelő világítással kiegészítve. Hadnagy Tímea szerint idén minden korábbinál erősebb trend a variálhatóság és a felhasználóhoz való alkalmazkodás – legyen szó elektronikai eszközről vagy bútorról. A variálhatóságot segítheti például egy, a munkaállomásból gyorsan kiemelhető, könnyű laptop, vagy egy olyan monitor, amin önállóan is tudunk használni egyes alkalmazásokat. Az LG MyView okosmonitorain például számítógép csatlakoztatása nélkül is elérhetők olyan felhő alapú irodai szoftverek, mint a Microsoft365 vagy a Google Calendar.

Szintén trend az elektromosan felemelhető asztal, ami lehetővé teszi, hogy az ülő és álló munkavégzés között kényelmesen váltsunk. Az íróasztalszékek között pedig már a különféle pozíciókat – törökülés, térdelés, stb. – támogató, rugalmasan variálható modelleket is találunk.

Letisztultság

2024-ben is nagyon erős trendnek számít a minél letisztultabb, minimalista kialakítás, ezt pedig szerencsére már a technológiai megoldások is támogatják.

„Mivel eszközeink egyre többet tudnak, egyre kevesebb tárgyra van szükségünk az íróasztalon: sok munkakör esetében például teljesen elköszönhetünk a nyomtatótól, a papírstócoktól és ezáltal a papírkosártól is és elegendő a munkához egy laptop, illetve az ergonómia érdekében egy különálló monitor, billentyűzet és egér”

 – tette hozzá a szakértő. Az LG tippje, hogy ha USB-C csatlakozóval felszerelt monitort választunk, laptopunk csatlakoztatásához és töltéséhez is elegendő ez az egyetlen kábel, így letisztultabb maradhat az asztal.

Inspiráló részletek

A hangulatos és inspiráló légkör megteremtésében a jól megválasztott színek és az izgalmas kiegészítők is segíthetnek. Hadnagy Tímea szerint „a növények a szemnek és a léleknek is nagyon jót tesznek. Ahogyan a nagy irodaházakban már évekkel ezelőtt elindult az élő növényfalak alkalmazása és a „dzsungeles” munkakörnyezet, ez az otthonokban sem maradhat el – persze itt inkább a kaspós megoldás a kivitelezhető.” Az enteriőrtervező elárulta, a világítás sokkal fontosabb tényező, mint gondolnánk.

„Egy-egy jól megválasztott világítótesttel könnyen feldobhatjuk a teret, miközben a videokonferenciákhoz is megfelelő fényviszonyokat biztosítunk. Ha sok online megbeszélésen veszünk részt, érdemes figyelembe venni a hátteret: egy nem túl zavaros mintás tapéta, kép vagy polcrendszer jobban mutat és komolyabban vehető, mint a tengerpartos digitális háttér.”

Munka és magánélet

Azzal, hogy a munkahely az otthonunkba költözik, a szakmánk beférkőzik a magánéletünkbe, ezért a vizualitás és a lakberendezés eszközeivel érdemes minél inkább leválasztani az életterünk többi életterétől a dolgozóasztalt.

„Ha nincs lehetőségünk külön dolgozószoba kialakítására, a legjobb megoldás, ha valamilyen térelválasztó elemet – magasabb polcot vagy paravánt, térelválasztó falat – használunk a home office sarok elkülönítésére. Nagy tér esetén egy több oldalról használható, funkcionális térelválasztó bútor segíthet a munkaállomás elrejtésében. Ha a nagyon kicsi tér miatt egyáltalán nincs lehetőség térelválasztásra, okos megoldás lehet egy szekrénybe épített munkaállomás, aminek a nem túl elegáns részeit adott esetben egyszerűen egy ajtó mögé rejthetjük. Ha pedig alkalomadtán a dolgozósarkot a gyerekek is használják, jó, ha eleve könnyen mozgatható, elzárható elemekben gondolkodunk”

– javasolja az enteriőrtervező. Ha pedig a tér olyan kicsi, hogy a nappaliban nem fér el két kijelző – egy tévé és egy monitor –, a kettőt a helytakarékosság jegyében egyetlen kijelzővel is kiválthatjuk. Az LG okosmonitorjai beépítve kínálják a tévékből ismert webOS platformot, azaz közvetlenül a kijelzőről érhetők el olyan streaming-szolgáltatások, mint a Netflix, a Disney+, a Prime Video, az Apple TV, a YouTube vagy a Spotify.

Kapcsolódó cikkeink