EY: nőtt a vállalati felvásárlások összértéke az első fél évben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 03. 11:25

A magyarországi vállalati felvásárlások összértéke 2016 első felében megközelítette a 0,9 milliárd dollárt, ami 9 százalékkal magasabb a 2015 azonos időszakában mértnél, és 21 százalékkal haladja meg a tavalyi év második fél évének értékét – közölte az EY tanácsadó cég hétfőn az MTI-vel.

penz15

Felmérésük szerint a vállalati tranzakciók és összeolvadások (M&A) száma az első fél évben csekély mértékben, de csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest: míg 2015 első felében 70 lezárt tranzakciót regisztráltak, addig idén 64-et. A tavalyi év második fél évéhez képest ugyanakkor 7 százalékkal emelkedett a tranzakciószám.
Az ágazatok közül az idei első fél évben a feldolgozóiparban volt a legtöbb felvásárlás és összeolvadás, míg korábban rendre az IT szektor volt a legnépszerűbb – emelték ki a közleményben.
A nyilvánosságra hozott adatok alapján ugyanakkor az IT-szektorban valósult meg az egyik legnagyobb tranzakció: az IBM mintegy 130 millió dollárért megvásárolta a budapesti központú Ustreamet. Ennél csak két nagyobb értékű ügyletet zártak le az elmúlt fél évben, a dél-afrikai Ascendis Health vásárolta fel a sportcélú táplálék-kiegészítő termékeket gyártó Scitec Holdingot 170 millió dollárért, illetve a Richter Gedeon vált a Finox Holding tulajdonosává 194 millió dollár ellenében.
A Magyarországot is magába foglaló közép- és dél-európai régióban összesen 655 lezárt tranzakciót hoztak nyilvánosságra az év első felében, ezek becsült összértéke megközelítette a 14 milliárd dollárt. A tranzakciók számát tekintve Csehország végzett az élen 194 lezárt ügylettel, amit Törökország 133, majd Lengyelország követ 121 üggyel. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink