Exportra megy a magyar tej

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 04. 14:06

A bővülő export miatt tejhiány alakult ki az országban, ennek köszönhetően csak a múlt hónapban 2 százalékkal drágult a nyers tej, bár ez még mindig messze van a néhány évvel ezelőtti csúcstól.

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 83,89 forint volt februárban, 2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest – olvasható a Magyar Mezőgazdaságban megjelent AKI-elemzésben. A tehénállomány csökkenése, valamint a bővülő nyers tej kivitel következtében alapanyaghiány alakult ki a hazai piacon. A keresleti piac hatására az árak tovább nőttek annak ellenére, hogy a nyers tej beltartalma romlott.

A nyers tej kiviteli ára februárban 88,77 forint volt, januárhoz képest 2 százalékkal nőtt, és 6 százalékkal volt magasabb a belpiaci árnál. A termelők és a kereskedők nyers tej kivitele 7, a feldolgozóké 1 százalékkal bővült egy hónap alatt. Az Európai Unióban a 2010 első félévi erőteljes emelkedés óta a nyers tej ára lényegében stagnált, míg a magyar ár folyamatosan emelkedett. Nyugat-Európában a nyers tej azonnali (spot) árának év eleje óta tartó növekedése megállt. Új-Zélandon a teljes tejpor májusi határidőre szóló jegyzése 13, a sovány tejporé 7, a vajzsíré 4 százalékkal csökkent március 15-én, a március 1-jei jegyzéshez viszonyítva, ami a nyers tej árának csökkenését vetíti előre.

Az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodás Tudományok Hivatala márciusi előrejelzése szerint rövidtávon továbbra is erős marad a tejtermékek iránti globális kereslet. A sajt világpiaci ára 1, a sovány tejporé 2 százalékkal nőhet, a vajé 10 százalékkal csökkenhet a 2011. júliustól 2012. júniusig tartó gazdasági évben az előzőhöz viszonyítva. A vaj előállítása bővülhet a 2010/2011. évi magas vajárak hatására. A vajzsír felhasználását az élelmiszer-feldolgozók olcsóbb helyettesítő termékekkel, elsősorban növényi olajokkal pótolhatják termékeikben, ami az árak csökkenéséhez vezethet az elkövetkező öt évben.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek kivitelének árbevétele 21 százalékkal, az import értéke 34 százalékkal nőtt 2010-ben, az előző évihez képest. Mivel az import erőteljesebben növekedett mint az export, ezért a külkereskedelmi egyenleg 54 százalékkal romlott. A sajt és túró import 42, a sajt és túró export 25 százalékát tette ki a tej és tejtermékek külkereskedelmi egyenlegének az elmúlt évben. A kivitel mennyisége 12, a behozatalé 23 százalékkal nőtt 2010-ben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Magyarországon a teljes (3-6% zsírtartalom) nyers tej kivitele 6 százalékkal csökkent, a fölözötté (0-1% zsírtartalom) 15, a félzsírosé (1-3% zsírtartalom) 54 százalékkal nőtt. A félzsíros dobozos tej behozatala egy év alatt 6 százalékkal nőtt, a teljesé 23 százalékkal csökkent az előző évihez képest – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink