Évről-évre több magyar dió fogy a világpiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 05. 11:28

Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), akik 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az MKSZN nem áll meg itt: jövőre megduplázzák az idei mennyiséget!

oltvany

Hazánk és egybenKelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be.Ez a növekedés egy három éves ütemterv része, amelynek célja elérni az évi 20-25 ezer darabos oltvány előállítást.

„A kézben oltástól a piacra kerülésig két évre van szükség. Így jócskán előre kell terveznünk. A dinamikusan emelkedő igények miatt úgy döntöttünk, márpedig 2017-ben még több fára lesz szükség. Persze, ha visszaesik a piac, az óriási bukta, de erre nem is gondolunk” – mondta Kasztovszky Zoltán igazgató, aki elárulta, hogy az újonnan átalakult agrárszervezet hat lerakatában, Újfehértón, Fertődön, Cegléden, Budapesten, Érden és Kecskeméten mintegy 5000 oltványt értékesítenek 2400-3000 forint/db áron. Míg további 5000 db-ot exportálnak német, horvát, szlovák és román relációban.
Az országos dióoltvány mennyisége egyébként kb. 120-150 000 db/év, amelynek jelenleg7-8 %-át állítja elő az MKSZN.

A diótermés ára stabilan magas a piacon, a minőség okán ugyanis a külföldi felvásárlók a magyar diót részesítik előnyben a többivel szemben. A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak.

Az MKSZN büszke arra, hogy az intézet érdi telepén fejlesztették ki a dió kézben oltását, a magyar dió atyja, Dr. Szentiványi Péter dió- és gesztenyenemesítő irányítása alatt.

Az intézet október végétől a webáruházán keresztül is értékesíti az oltványokat.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink